Barnfamiljer börjar nu lämna Ingmarsö efter att man upplever problem med att få en fungerande skolgång till barnen. Under ett öppet möte med den politiska ledningen förra veckan riktades hård kritik mot kommunen.
Sedan Ingmarsö skola stängde hösten 2016 har föräldrar på ön skickat sina barn till andra skolor. En del barn går på Ljusterö skola, andra åker till Svartsö och Djurö som ligger i Värmdö kommun. Men föräldrar har länge upplevt det otryggt att barnen, många så små som sex år gamla, lämnas vid bryggorna och utan vuxna själva får ta sig till skolorna. Redan 2017 diskuterades frågan med politikerna på ett öppet möte på Ingmarsö och har varit återkommande sedan dess. När ännu ett öppet möte hölls på bygdegården Lurkan förra veckan kom frågan återigen upp. Politikerna som var med på mötet var kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) och kommunalrådet Mathias Lindow (L).
– Det jobbigaste är att det inte finns någon skolskjuts, ingen ledsagare eller vuxen som står på bryggorna med barnen när de väntar på båten om vi inte ordnar det själva. Bara i förskoleklass och första klass är det tio barn som är 6-7 år gamla, säger Ylva Jansson, som har två barn i Svartsö skola.
I brist på hjälp från Värmdö och Österåkers kommuner har föräldrarna själva fått försöka lösa problemen. Ibland följer någon vuxen med på Waxholmsbåten, ibland hjälper pensionärer på Svartsö till och ibland kör man barnen i egna båtar.
– Det är mycket roddande för varje vecka, det tar tid och ork, säger Ylva Jansson.
På frågan varför Österåkers kommun inte erbjuder skolskjuts till Svartsö eller Djurö hänvisar Michaela Fletcher till skollagen som säger att kommunen endast har skyldighet att anordna skolskjuts till andra kommuner om det kan ske utan organisatoriska eller ekonomiska svårigheter. Men kommunen erbjuder inte heller skolskjuts till Ljusterö skola.
– Efter mötet har jag givit uppdrag om översyn av riktlinjer för skärgårdsboende explicit och kommer att återkoppla kring det på uppföljningsmöte i mitten av oktober, säger Michaela Fletcher.
Förutom bristen på skolskjuts riktades under mötet hård kritik mot Ljusterö skola som beskrevs som otrygg och stökig och där lärare mår dåligt. För flera föräldrar på ön är det inget alternativ att sätta barnen i den skolan, även med skolskjuts. Två barnfamiljer på Ingmarsö har nyligen valt att flytta från ön på grund av att man inte hittar en fungerande lösning för barnen.
– Vi är medvetna om att det finns både positiva och negativa omdömen om Ljusterö skola. Mötet innehöll ett antal frågeställningar om just Ljusterö skola som utbildningsförvaltningen kommer att ta fram svar på. Utbildningsförvaltningen har i uppdrag att såsom för alla skolor lägga extra prio på Ljusterö skola.
Ett alternativ som diskuterades under mötet var att öppna skolan på Ingmarsö igen. När skolan stängde hösten 2016 fanns det tio barn i skolåldern på Ingmarsö. Förhoppningen var då att skolan skulle kunna öppna redan året efter. Till exempel sa kommunalrådet Mattias Lindow (L) så här till tidningen:
– Vi får vara väldigt tydliga till föräldrar och intressenter med att vår ambition är att öppna skolan igen 2017.Tio barn och två i förskoleåldern, det skulle absolut kunna vara tillräckligt för att starta (skolan).
Några beslut om att öppna skolan har dock inte fattats.
– Det fanns en ganska stor misströstan och missbelåtenhet på mötet. En person hade ringt till kommunen och fått svaret att man får skylla sig själv om man valt att bo på Ingmarsö. Det kändes väl inte särskilt lösningsorienterat, säger Kjell Torlén, en av många på Ingmarsö som kom på mötet.