Det myllrar av folk och surras intensivt i sensommarvärmen på Nämdös nystartade skördemarknad. En och annan raggsocka, mangoldbukett, burkar med krikonmarmelad och honung säljs. Det viktigaste är nog ändå samvaron och banden som knyts och förstärks mellan fast- och fritidsboende i alla åldrar på Nämdö och öarna runt om kring.
På Bibbi Waldens bord är åtta burkar med vätskor i olika färger uppställda framför bilder av åtta växter. Det är essenser, bland annat svarta vinbär, rönnbär och johannesört och den som vill kan försöka para ihop bilderna med innehållet i burkarna i ett dofttest.
– Nummer två luktar gott! säger Sanna Calgheborn, som tillsammans med Villiam Grönholm driver restaurangen på Idöborg.
– Vad kan det vara, är det rönnbär kanske eller rabarber? Jag vet inte om jag är bra på lukter men som krögare vill man ju gärna tro det, säger Villiam Grönholm.
– Man kan ha essenserna till saft eller till starkare drycker. Men jag dricker inte starkt själv! är Bibi Walden noga med att påpeka.
– Min pappa och svärfar höll på med essenser och jag lärde mig av dem. Fläder tycker damerna om. Johannesört är mer populärt bland herrarna, säger Bibi Walden.
Det vimlar av folk kring borden som är uppställda i en vid cirkel vid dansbanan utanför Nämdö hembygdsgård. Här säljs hemstickade sockor. Man kan byta sticklingar med varandra, snickra insektshotell, köpa sylt och inläggningar. För den hungrige finns grönsakssoppa, våfflor, fikabröd och korv. Inne i hembygdsgården kan man få provsmaka bland annat saft, must, kakor och sylter, liksom krikonmarmelad.
I vintras mejlade Stina Molander, som tillsammans med sin man Per och hans bror Jon Fjärdhäll driver Östanviks gård på Nämdö, sju odlingsintresserade vänner i grannskapet om en zoomkurs i skogsodling. Kursen gav mersmak, med gemensamma krafter skapades ett odlarforum som nu bär frukt. Under dagen är de 28 kvinnor som hjälps åt med marknaden.
Stina Molander står vid bordet där insektshotellen byggs. En barnfamilj är på väg därifrån och barnen har just hjälpt till att bygga och att döpa hotellen.
– Det är viktigt med insekter som kan pollinera. Vi i skärgården har ett ålderdomligt landskap som tur är. Tack vare det finns det gott om insekter. Pollen från sälg är väldigt viktig för insekterna under våren. Därför säljer vi sticklingar av sälg och så ska vi sätta ut de här insektshotellen på öarna, berättar Stina Molander.
– Vårt första event blev en workshop hos Stina på Östanviks gård, i sticklingsodling och så hade vi en plantbytardag, säger Josefine Meyerson från Mörtö-Bunsö.
Hennes bord är fyllt med sticklingar av olika slag; akleja, kärleksört och fläder trängs med palettblad och pelargonier. Här ska det bytas. Odlingsförutsättningarna på öarna är väldigt olika. Växter som har blivit härdiga i en särskild klippskreva på en ö kanske kan trivas bra i en liknande klippskreva med samma förutsättningar på en annan.
– Jag skulle vilja ha någon växt som klarar sig bra om man planterar ut den nu, säger David Heeroma.
Det var han som lämnade pelargon, lavendel och palettblad och han får med sig akleja, valeriana och fjällkvanne.
– Det är så svårt att odla ute på öarna. Vi har inte så mycket grönsaker och frukt att sälja. När vi kom på att vi skulle ha en marknad fick vi vara kreativa och hitta på andra saker, som smakprover, naturquiz och mattävlingar, säger Clare Lindstrand som bor året runt på Orrön.
– Vi som bor här ute märker tydligt av hur känslig vår skärgårdsmiljö är. Det vi gör med naturen påverkar. Därför vill vi anpassa oss efter naturen och odlar utan att förstöra. Balansen är grundläggande. Utvecklingen med turismen i Solvik här på Nämdö till exempel, är kommersiellt bra men det är också viktigt att det finns en röst som visar någonting annat, som bygger upp gemenskapen. Därför bestämde vi att det inte skulle vara en kommersiell marknad. Ingenting av allt det här har kostat oss någonting mer än tid och engagemang. Pengarna som kommer in går tillbaka till vårt odlarforum. Drömmen är att vi skulle kunna ta hit en föreläsare som kan lära oss mer om ympning.
Vid ett av matborden i mitten av cirkeln sitter Ludvig Lindell med sin syster, mamma, morfar och mormor från Orrön och äter våfflor och grönsakssoppa.
– Jag har varit ute på Orrön hos mormor och morfar sen jag var liten, och nu hade jag en ledig helg och passade på att åka ut och vi åkte hit till marknaden, säger Ludvig Lindell och håller med sin mamma om att grönsakssoppan var väldigt god.
Hans morfar, Magnus Krook, säljer sina sista burkar honung från förra årets skörd och lillasyster Emma visar upp en silverberlock som hon har vunnit på lotteriet.
Annika Nilsson är åretruntboende på Biskopsön. Hon har både kokat ihop grönsakssoppan och idén med skördemarknaden.
– Jag ville att det skulle bli som en sån där engelsk skördemarknad. Det är otroligt roligt att det har kommit så mycket folk. Vi har redan börjat fundera över hur det ska bli nästa år. I år var det ingen som var sugen på att baka paj men nästa år skulle jag vilja att vi hade en sån där pajätartävling, säger Annika Nilsson.
Text: Sofia Broome