Miljöpartiet i Vaxholm har inlett ett samarbete med Alliansen. Det stod klart under måndagskvällens fullmäktige. MP:s krav är bland annat att byggandet av minst 100 hyresrätter ska finnas med i nästa års budget.
Det skrällde rejält i Vaxholms rådhus i måndags kväll när kommunstyrelsens ordförande Lars Lindgren (M) inledde fullmäktigesammanträdet med deklarationen att alliansen har inlett ett valtekniskt samarbete med Miljöpartiet.
Beskedet kom som en kalldusch för övriga tre partier som efter valet såg en chans att få vara med och påverka genom att bara ett mandat skiljde blocken åt. Men med Miljöpartiets tre mandat kommer nu alliansen att ha 19 mandat mot de övriga partiernas 12. Det vill säga Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Waxholmspartiet.
Samarbetet mellan alliansen och MP innebär att alliansen inledningsvis stödjer MP:s yrkande om att planläggning och byggande av minst 100 hyresrätter ska finnas med i budgeten för 2015. Partierna har också enats om ökad andel inköp av ekologisk mat samt giftfri förskola och skola. MP få ökat inflytande genom en ordinarie ledamot samt ersättare i samtliga nämnder under mandatperioden.
Enligt nya gruppledaren Ann-Charlotte Eriksson har partiet fått gehör för många av de frågor som fanns i handlingsprogrammet inför valet, totalt 12 punkter. Enligt Lars Lindgren är det just den nya ledningen i partiet som möjliggjort samarbetet:
- Det här är ett sätt att bredda politiken. MP har fått en ny ledning, då tyckte vi det var bra att pröva ett samarbete, säger han.
Det handlar, menar Lars Lindgren, inte om att skaffa sig en starkare ställning i politiken:
- Nej, vi har en majoritet. Men vi har kommit fram till en samsyn vad gäller Vaxholms utveckling, MP:s inställning är densamma som vår, tillväxt och hållbarhet. Då är det inte svårt att samarbeta, säger Lars Lindgren som betonar att det dock inte handlar om en utökad allians.
Hur kommer det sig att ni går med på byggandet av hyresrätter, som ni styvnackat har sagt nej till fram tills nu?
- MP har gjort oss mer modiga och visat en öppenhet för att hitta lösningar som kan genomföras, säger Lars Lindgren.
Något beslut om mål och budget togs dock inte under fullmäktigesammanträdet. Oppositionen återremitterade ärendet, utan Miljöpartiets hjälp, med hänvisning till att det innehöll en rad nya punkter som framfördes muntligen under mötets gång, vilket gjorde dem omöjliga att ta ställning till. Oppositionsrådet Katherine Angelo Lindqvist (S) säger:
- Majoriteten, tillsammans med Miljöpartiet, kom med 15-20 nya punkter, muntligt, som inte var kostnadsredovisade, i fullständigt odemokratisk anda. Det rimmar otroligt dåligt med att Miljöpartiet ska vara garanter för demokratin.
”MP har sålt sig för tomma krav”
Både oppositionen och tidigare gruppledaren i Miljöpartiet är överraskade och negativa till samarbetet med alliansen som de menar har skett helt utan motkrav. Allt medan alliansen fått en stadigare majoritet.
- Jag skäms som miljöpartist!
Tidigare gruppledaren Ingegerd Berggren, som fram till oktober satt som gruppledare för Miljöpartiet, menar att partiet har sålt sig helt utan motkrav. Hon är djupt besviken:
- Partiet har sålt sitt partiprogram för några nämndplatser. Jag skäms som miljöpartist och överväger att lämna partiet, säger hon.
Hon menar att MP har bakbundit sig själva genom samarbetet med alliansen. MP:s kravlista på 12 punkter innebär:
- Ingenting! De har tvingats omformulera sig så att det har blivit vaga krav som inget förpliktigar, säger Ingegerd Berggren om kravlistan som innehåller formuleringar som översyn, utarbeta, strategi och öka.
- Faktum är att det inte finns ett enda konkret krav, utom möjligen det att lösa enskilda avlopp på Tynningö. Det är sorgligt att partiet inte vill stå för sina frågor. Partiet har inte vunnit något, medan alliansen har fått en stadigare majoritet.
Oppositionsledaren Katherine Angelo Lindqvist (S) håller med:
- Vi är chockade, under hela valrörelsen satt MP med oss i gemensam opposition, sen kommer en total vändning. Jag kan förstå resonemanget, för miljön är det viktigaste för oss alla. Men då vill vi se konkreta åtgärder, säger Katherine Angelo Lindqvist och pekar på att i flera av de 12 kravpunkterna är arbetet redan långt framskridet.
- Som arbetet för en giftfri vardag, det pågår redan, liksom arbetet för Grön flagg och ökning av andelen ekologisk mat. Gällande hyresrätterna så har det funnits i alliansens valmanifest och budget förut utan att det hänt något. Jag tror inte det blir något nu heller, för det finns inget i budgeten, säger hon.
Vad det innebär för oppositionsarbetet vet hon ännu inte då organisationen ännu inte är satt, men:
- Sittande majoritet sitter löst eftersom man inte vet vad de många nya ledamöterna tycker i olika frågor. Vi har uppnått vad vi ville, en större dynamik i fullmäktige genom en stark opposition och svag allians avseende enskilda ledamöter.
MP:s nya gruppledare, Ann-Charlotte Eriksson, svarar så här på kritiken:
- Väldigt mycket ska visa sig under 2015 och skrivas in i budgeten, vi menar att nu får alliansen visa sin vilja. Hyresrätterna blir en propplösare, visar man inte viljan där så finns inget hopp, säger hon och fortsätter.
- Vi ser en möjlighet att påverka Vaxholmspolitiken, men sitter inte fast i några bojor och har möjlighet att sätta oss i opposition igen.
Miljöpartiet har tidigare varit emot rivnigen av Norrbergsskolan och bygget av Campus Vaxholm, men tvingas nu vika sig:
- Majoriteten vann igen och skolan kommer att bli av. Då gäller det att den byggs på bästa sätt. Miljöpåverkan blir det i alla fall, även om man hade renoverat Norrbergsskolan. Vi ser möjligheten till en miljövänlig skola på den nya tomten.
Ni kritiseras för vaga krav?
- Vi jobbar för att driva gröna frågor. När alliansen bjöd in oss till samtal och samarbete kring budgeten såg vi möjligheter att kunna få gehör för flera punkter i vårt handlingsprogram.