
I över 30 år har Sandhamns bageri försett besökare och öbor med färskt bröd om somrarna.
Men i september gräddas de sista bullarna på ön.
Nästa säsong öppnar bageriet istället på Grinda.
Den gamla bagarstugan på Sandhamn byggdes för 150 år sedan och har blivit som en institution på Sandhamn.
– Många kommer hit varje morgon för att köpa sitt bröd eller äta sin frukost. Bageriet har blivit en samlingsplats, säger Lasse Wennberg, som driver företaget.
Men nu blir det andra bullar. I september stänger bageriet i hans och bageriägaren Anders Körlings regi efter att fastighetsägarna sagt upp avtalet med dem.
– Vi har vetat om att vi skulle bli tvungna att lämna i snart två år. Men i år är det första gången som vi går ut med att det blir sista säsongen. Det är klart att det känns lite vemodigt och tråkigt att lämna, säger Lasse Wennberg.
Reaktionerna från besökare och öbor har heller inte låtit vänta på sig.
– Sandhamnsborna är upprörda och många besökare som brukar handla sitt bröd här om somrarna tycker det också är tråkigt. Nästan var och varannan kund kommenterar det här. För många är det nostalgi att kunna handla sitt bröd av oss vilket de kunnat göra i alla tider, säger Lasse Wennberg.
För Anders Körling är det också känslosamt att lämna. Han har arbetat på bageriet sedan 1983 och haft det i sin egen regi sedan 2003.
– Vårt avtal har förlängts kontinuerligt under alla år. Därför hade jag aldrig haft en tanke på att avtalet inte skulle förlängas. Men nu är det som det är, säger han över telefon.
Han har valt att inte vara på ön den här sommaren av känslomässiga skäl. Men redan nästa säsong öppnar bageriet igen. Denna gång på Grinda.
– Vi kommer att ta över lanthandeln där och samtidigt integrera bageriet i det. Det känns som en rolig utmaning, säger Lasse Wennberg och fortsätter:
– Konceptet från bageriet kommer att vara sig likt. Kunderna kommer att känna igen sig.
Men enligt Anders Näslund, som äger fastigheten som bageriet ligger i, ska Sandhamnsborna inte misströsta. Han garanterar att bageriverksamheten inte kommer lämna ön.
– Bageriet kommer att fortsätta precis som vanligt men i en annan regi, säger han.