Det varma vädret i december gav en riktig smakstart åt bredbandsdragningen på Nämdö. Från hembygdsgården på Nämdö, ända till Gillinge, kommer kabeln att dras. Projektet är ett av de mest komplicerade i skärgården på grund av mängden öar.
I våras kom det efterlängtade beskedet att föreningen Nämdö fiber hade fått sju miljoner kronor till bredbandsutbyggnad i Nämdöskärgården. Strax innan jul kunde arbetet med etapp 1 starta. Det vill säga att dra bredband till södra Nämdö, Orrö, Uvö, Ekholmen och Mörtö. Totalt handlar det om 4-5 etapper för att bygga ut hela Nämdöskärgården, cirka 500 fastigheter.
Jeppe Skogsrydh på Skärgårdsservice, som leder arbetet med kabelutläggningen, var nöjd med vädret som bjöds de första dagarna:
– Åtta grader är ren bonus! Kommer det snö så ser vi inte att gräva, så det här innebär att vi har fått extra tid. Det är ett pressat schema eftersom etapp 1 ska vara klar i höst, säger han.
Först handlar det om att gräva läggningsdiken och placera de kraftiga matarrören i marken. Därefter blåses själva fiberkabeln in med högtryck med hjälp av en speciell maskin. Alla som har satt sin fot på en ö förstår att den beskrivningen oftast är önsketänkande:
– Det är väldigt bergigt här, men allt ska helst grävas ner. Är det bara ett helt kalt berg så försöker vi hitta skrevor. Går inte det så lägger vi skyddsrör runt matarröret, som klamras fast i berget, fortsätter Jeppe Skogsrydh.
Dessutom är öarna många, varför det blir en hel del sjökabel att lägga. I etapp 1 handlar det om sex sträckor. Även där har arbetet redan inletts, tack vare mildvädret. Under Skärgårdens besök drogs sjökabel mellan södra Nämdö och Uvö, en sträcka på ett par hundra meter. Ola Eriksson på företaget FNC, Fiber network consulting som står för entreprenaden av etapp 1, hoppar iland på Uvö med den kraftiga, gula, tunga sjökabeln efter sig:
– Det gäller att dra upp cirka 25 meter kabel på land för att kunna skarva ordentligt, förklarar han och försvinner upp i skogen.
Ett av problemen för alla bredbandsföreningar är de så kallade markavtalen. Eftersom bredbandskabeln dras över annans mark krävs ett avtal mellan föreningen och alla markägare. Vilket är omständligt och tar tid. Lejonparten av markavtalen för etapp 1 är klara, men ännu återstår några.
– Alla är inte intresserade av bredband, så det kan krångla lite. Men det brukar gå att lösa, säger Jeppe.
Jeppes lokalkännedom är en stor tillgång i arbetet. Han har varit med i hela förprojekteringen och deltar i arbetet vilket borgar för att en lösning alltid finns.
– Det betyder mycket, skulle vi storma in här skulle det bli en annan sak. Jeppe känner till både folk och miljön, det underlättar när man stöter på patrull och behöver tänka om, säger Ola.
Han och kollegan Davor Tepíc är medvetna om att de är med och skapar historia på ön. Men är det här framtiden?
– Det känns speciellt, ut med gamla och in med nya. Jag skulle gärna vilja säga att nätet är framtidssäkrat, men det har man ju sagt förr och haft fel. Men med den här fibern skickas data med ljusets hastighet, det finns inget snabbare. Begränsningen är utrustningen i andra änden, switcharna och datorerna i teknikhuset, säger Ola. Kollegan Davor som just har klivit ombord på båten igen fyller i:
– Det här är unikt. När de kopplar in kunderna så kommer det att kännas vad det är vi har varit med om härute.
FAKTA
• Stokabs fiberkabel ligger sedan många år i strandkanten. Den ska kopplas till det blivande nätet på Nämdö via ett särskilt teknikhus jämte hembygdsgården. Fibern delas inte, däremot skarvas den på vägen.
• Teknikhuset kommer att ha batteribackup och eget elverk. Vid ett längre strömavbrott startas elverket så att fibern aldrig får något avbrott.
• Nämdö fiber är sin egen nätägare och kommer att kunna sälja sina egna anslutningar. Etapp 2 upphandlas nu, etapp 1 ska vara redovisad och färdigbyggd i slutet av 2014.