I 20 år har Vaxholmsbon Per-Eric Grön bryggt eget öl hemma i källaren på Resarö. Nu har han tagit ett steg upp och startat mikrobryggeriet Waxholms Bryggeri på Rindö.
Igår, den 1 april, öppnade Systembolaget för beställningar av de två ölsorterna Waxholm India Pale Ale och Waxholm Pale Ale. En stor dag för bryggaren Per-Eric Grön på nystartade Waxholms bryggeri som i 20 års tid har bryggt sitt eget öl för hemmabruk. Med en ettårig, dansk bryggarutbildning i ryggen, en splirrans ny bryggeriutrustning från Kina och många idéer i bakhuvudet, kommer han inom ett par veckor att sätta igång första satsen om 1 400 liter mikrobryggd öl.
– Jag har alltid haft ett stort intresse för öl, det är en naturlig sällskaps- och måltidsdryck. Att jag började göra öl själv handlar om att storbryggeriernas öl blev alldeles för likriktade, förklarar Helsingforsfödde Per-Eric.
Han har en bakgrund inom ekonomistyrning från bland annat flyg- och resebranschen och startade resebyrån Detur. Funderingarna på vad han ska göra ”när han blir stor” har alltid legat i bakhuvudet:
– Nu har jag hittat helt rätt. När man är så här gammal ska man få göra det man vill göra. Drivfjädern är att göra något man tror på och känner är kul, säger han.
En förutsättning för att så många mikrobryggerier de senaste åren har startat är de snabbt sjunkande priserna på bryggeriutrustning. En utveckling som har gjorts möjlig genom kinesiska leverantörer på marknaden.
Per-Eric hade börjat uppgradera hemmabryggeriet när han slogs av tanken på att det kanske skulle gå att brygga kommersiellt.
– Men jag ville inte göra det hemma, utan göra rätt från början, förklarar Per-Eric.
Han anmälde sig till en ettårig utbildning på Bryggarhögskolan i Köpenhamn och är sedan i november diplomerad bryggare. Något som ger honom rätt att till och med starta bryggeri i Danmark.
Parallellt sökte han med ljus och lykta efter en lämplig lokal. Han fann den på det gamla regementsområdet på Rindö. Byggnaden var från början gjuteri, men har under lång tid tjänat som biograf. För att nu, genom fastighetsägaren Vasallens försorg och cirka tre miljoner kronor investerade i byggnaden, formas om till bryggeri.
Själva brygglokalen huserar i en del av den gamla biografsalongen. Väggarna är kaklade, det är högt i tak och gott om plats för de stora, blänkande silkaren, kokkärlen och inte minst den rejäla maltsilon, som levererar huvudingrediensen via en skinande tratt.
Själv har han satsat tre miljoner kronor i eget kapital:
– Vi undertecknade avtalet i juli, då hade jag bestämt mig för att satsa. Det kändes jättebra. Nervöst har det egentligen aldrig varit, jag vet vad jag har gett mig in i, förklarar Per-Eric med det förbehållet att han dock är ensam i projektet. Något som är tungt emellanåt eftersom det handlar om många olika delar att ta hand om.
– Men jag har haft mycket hjälp av Edholmabon Peter Carlsson med att resa kärlen och bygga om i lokalen, det är jag tacksam för.
Trots att det ännu inte har bryggts en droppe öl i den gamla biografen har Per-Eric redan haft två storsäljare i sitt sortiment. I höstas bryggde han nämligen Waxholms julöl på licens i ett bryggeri på Österlen. Julölet serverades på en rad julbord, bland annat på Kastellet, Vaxholms hotell och Tornvillan, liksom en lättare variant som såldes på Ica och Konsum.
– Det var succé, de sålde slut flera gånger om.
Nu är det dags för egna ölrecept, fortfarande bryggda på Österlen. Waxholm India Pale Ale ligger på 5,4 volymprocent och Waxholm Pale Ale på 5,2.
– Båda är väldigt bra, min fru som inte dricker öl älskar Waxholm Pale Ale, som har en blommig citrusdoft, och som har torrhumlats två gånger.
Ännu återstår för de kinesiska hantverkarna att få ihop elektroniken, liksom att svetsa ihop de rostfria rören. Den 20 april är planen att bryggeriet ska sättas igång och bryggningen av Waxholm Pale Ale och Waxholm India Pale Ale ske på sin rätta plats. Till sin hjälp i början kommer Per-Eric att ha en bryggarkollega från Skovlyst bryggeri i Danmark. Då kommer nämligen den stora utmaningen:
– Att replikera, att brygga samma öl gång efter gång. Det är väldigt noga med processen, förklarar Per-Eric och fortsätter:
– Men det passar mig, jag har jobbat med processer hela livet.
Första satsen på 1 600 liter vatten ska ge 1 400 liter mikrobryggd öl. Per-Eric räknar med att producera 50 000 liter öl första året och hoppas inom tre år vara uppe i 150 000 liter per år.
Förutom Waxholms bryggeri finns i dag 36 mikrobryggerier i länet. Men Per-Eric tror inte att marknaden är mättad:
– Jag tror inte att mikrobryggerierna konkurrerar med varann än, näringen kommer att fortsätta utvecklas i 3-5 år till. Därefter kan det bli konkurrens, då gäller det att ha bästa ölen och bästa kvalitén, säger Per-Eric som dock inte tror priset blir avgörande:
– En mikrobryggd öl kan aldrig vara billigast. Men man får en annorlunda smakupplevelse, en genuin, smakrik öl som är bryggd hantverksmässigt.
Hans egen smakriktning går mot pale ale och stout:
– Och jag släcker gärna törsten med en lageröl. Jag gillar när en öl doftar gott från humlen.
I maj kommer just smaken att bli huvudsaken när Per-Eric startar ölprovning i den gamla biograffoajén.
– Många besökare till Vaxholm frågar efter lokalproducerat öl, så jag hoppas vi kan bli en del av besöksnäringen.
Tanken är att brygga olika öl beroende på säsong. Bland höstplanerna finns en stout med kaffesmak, i samarbete med grannen, Waxholms kafferosteri. Som den skärgårdsbo han är, uppvuxen i den finska skärgården, boende på en ö och med övärlden närvarande året runt står förstås skärgården för inspirationen:
– Till hösten blir det tuffare öl, att dricka när vinden viner och slår en i ansiktet.