På Söderarms fyr- och lotsplats välkomnar Anngret Andersson gäster året om för bland annat rundturer, bastubad och konferenser. Under 2024 fyller verksamheten 25 år.
När tidningen Skärgården besökte Söderarm för drygt ett år sedan skojade Anngret Andersson om att man skulle fira 25-årsjubileet med raketer. Då det är ett vilande skyddsområde hade det dock krävts tillstånd och den 18 juli firade ett 40-tal personer under något stillsammare förutsättningar. Det badades bastu, anordnades musikquiz och dragspelarna Sven Fredriksson spelade live. Dessutom bjöds det på trerättersmiddag.
– Först hade vi silltallrik med två sorters heminlagd sill, gubbröra och ägg. Då vi har egen snaps så bestämde vi att den måste vi servera. Sedan visste jag att det var en del i det här gänget som var väldigt förtjusta i sill, säger Anngret Andersson och presenterar resten av menyn:
– Vi hade också kallskuret rökt viltkött med potatisgratäng. Till dessert blev det pannacotta och kaffe. Det var mycket gott.
Anngret och hennes man Åke bor bofast på Söderarm sedan ungefär 18 år tillbaka. Där har Anngret genom åren anordnat allt från konferenser till bröllop, samt fisketurer och andra aktiviteter för grupperna som kommer på besök. Till skillnad från många andra delar i skärgården är sommaren något av en lågsäsong på Söderarm.
– Jag tycker det är dåligt i skärgården med verksamhet året om. Det finns några ställen men det är på öarna som har relativt många bofasta, säger Anngret och berättar att hon möttes av en del skepsis när man tog över verksamheten.
– Några sa ju att det var det mest idiotiska de hört talas om. Vi var ju fullständiga idioter som tänkte oss att vi skulle klara av att ha någonting här ute och en av dem har bett om ursäkt. Men det går ju!
Hur många år kommer ni hålla i gång?
– Det vet vi inte utan det kommer bero på försvarsmakten då vi är ett skyddsområde. I dag vet vi inte riktigt vart allting tar vägen. Men vi pratar inte så mycket om det utan första målsättningen är att klara det här året, att få tillräckligt med bokningar och sedan har vi julbord i december. Det ska vi satsa hårt på, som en avslutning av vårt 25-åriga år. Sedan får vi se vad det blir.
John Gimling