När det är fara för liv är snabb hjälp inte en självklarhet på en avlägsen skärgårdsö. Deltidsbrandmännen – som bygger på ett stort engagemang från de bofasta – fyller en viktig funktion, och nu behöver de bli fler.
Längst in på en oansenlig, inhägnad industritomt strax bredvid Norrsunds brygga på Blidö, ligger Blidö Brandstation.
– Det är många som inte vet att vi finns, framförallt inte av sommargästerna, säger Nicklas Almkvist som är en av deltidsbrandmännen vid stationen. Hans kollega Christian Pettersson instämmer.
– Ibland när vi åker ut på larm tror de att vi kommer ända från Norrtälje, eller att vi tillhör någon frivilligorganisation på ön.
Men så är det inte. Ett 15-tal avlönade deltidsbrandmän arbetar här ute på Blidö för Norrtälje kommuns räddningstjänst – en av fem stationer i kommunen där Norrtälje är den enda stationen med heltidsbemanning.
Att vara deltidsbrandman innebär att man har jour en vecka varje månad. Då måste man hålla sig i närheten av sin station. Från det att larmet går har man åtta minuters så kallad anspänningstid, därefter ska man sitta i utryckningsbilen och lämna stationen, ombytt och klar. Det innebär att de flesta deltidsbrandmän både måste bo och ha sina ordinarie jobb på ön.
Det har förvisso varken Nicklas Almkvist eller Christian Pettersson, som vanligtvis arbetar som mekaniker respektive grävmaskinist i Norrtälje och i Roslagsområdet. De har istället sin jour på nätter och helger. Att kombinera jour med ett ”vanligt” jobb har fungerat över förväntan tycker de båda.
– En jourvecka skiljer sig oftast inte så mycket mot en vanlig vecka, annat än att du kanske inte kan låsa upp dig på något, säger Nicklas Almkvist.
– Det beror ju på hur mycket liv man har, kontrar Christian Pettersson med glimten i ögat. Själv bygger han hus för närvarande och får vara beredd att släppa hammaren när personsökaren piper.
Arbetsbelastningen varierar och ofta kommer larmen i klump. Nu har man på Blidö precis kommit ur en intensiv period med sju larm på två veckor, men dessförinnan och därefter har det varit lugnt på stationen.
Hur skiljer sig livet som ö-brandman mot att vara brandman i en större stad, tror ni?
– Det är ju klart mer säsongsbetonat. Blidös befolkning ökar från cirka 800 bofasta till flera tusen under sommarmånaderna, och det gör stor skillnad, säger Nicklas Almkvist.
– Vi blir också mer nischade på specifika saker. Räddningstjänsten är så mycket mer än bara brandsläckning nuförtiden. Här ute åker vi framförallt ut på markbränder men även en hel del hjärtstopp. Lägenhetsbränder har vi inte så många av, av förklarliga skäl, fortsätter Christian Pettersson.
Att jobba på en liten ort innebär även en del svårigheter.
– Förr eller senare händer det ju något med någon som står en nära, säger Christian Pettersson och berättar om gången då hans pappa, som också en gång varit brandman på Blidö, kommit till en olycksplats och känt igen familjens egen bil. Även Nicklas Almkvist har varit med om att få åka på larm där hans egen syster krockat med moppen.
– Man känner ju alltid någon i närheten av där det piper på kartan, säger han.
Men även om det inte finns så mycket tid eller utrymme att hantera känslor som rädsla och sorg när man är mitt i händelsernas centrum, vittnar båda om att det är högt i tak och lätt att ventilera med kollegorna när man är tillbaka.
– Det är ingen machostämning på stationen, vi är den största samling nallebjörnar du kan tänka dig. Klart vi kan slänga käft ibland men det är med kärlek, säger Christian Pettersson.
Just sammanhållningen i gruppen lyfter de båda fram som en styrka. Den visar sig bland annat när larmen går. Miniminivån för att åka ut på larm är två personer och ambitionsnivån är tre, men att det är så få sker nästan aldrig. Frivillig inryckning innebär att det är fritt fram att ansluta sig till räddningsaktionen fast man inte själv har jour.
– Så oftast står det åtta glada här nere när det går larm, säger Christian Pettersson. Nicklas Almkvist nickar:
– Jag har nog under mina två år bara varit med om en gång då vi inte åkt ut med full bil.
Men trots det starka engagemanget brottas deltidsbrandmännen med personalbrist, något som blev än mer påtagligt i samband med det nya kollektivavtal som började gälla i maj i år. Det resulterade i en löpeld av uppsägningar bland deltidsbrandmännen runt om i landet, i protest mot de nya villkoren som till exempel slopad OB och borttagen bilersättning. Även i Norrtälje har några lämnat sina jobb. Christian Pettersson och Nicklas Almkvist är dock inte missnöjda.
– Norrtälje var en av kommunerna som lyckades förhandla fram ett lokalt avtal baserat på det centrala, vilket förbättrade situationen för oss. I det förra kollektivavtalet var vi en av de bäst betalda kommunerna i landet så det nya slog såklart extra hårt här, men tack vare det lokala avtalet så kunde man hämta hem en del av det igen. Det är lite ge och ta, men det känns ändå som att de har prioriterat oss brandmän, säger Christian Pettersson.
Framförallt ska det nya avtalet gynna de som har jour på dagtid, där de största resurshålen finns att fylla.
– Vi behöver verkligen alla som har sina ordinarie jobb här ute, framförallt under sommarmånaderna om man inte har semester, säger Christian Pettersson och uppmanar alla som kan att söka.
Hur ska man vara som person för att passa för rollen?
– Inte stressa upp sig så lätt. Vara stabil, ha lätt för att ta folk och för att samarbeta, säger Nicklas Almkvist.
– Vi behöver alla sorters personligheter och kompetenser, säger Christian Pettersson och tillägger:
– Man behöver inte vara så rädd för att det ska ta för mycket tid. Det är som med allt, du väljer själv ambitionsnivå.
Båda ser sig själva jobba kvar länge inom yrket. Nicklas Almkvist satsar till och med på att bli brandman på heltid. Då är det Norrtälje brandstation som gäller, eller någon annan station med heltidsbemanning i till exempel Stockholm. Men släppa Blidö vill han inte riktigt än.
– Förhoppningsvis kan jag ha kvar mina jourveckor här ute.
Vill du bli brandman?
- Norrtälje räddningstjänst söker nu deltidsbrandmän till stationerna i Rimbo, Hallstavik, Älmsta och Blidö. Tjänsterna söks via Norrtälje kommuns jobbportal, sista ansökningsdag 27 augusti.
- Ingen tidigare erfarenhet av brandmansyrket krävs, du får all relevant utbildning vid anställning. Du måste dock vara över 18 år.
- Går du vidare i rekryteringsprocessen anordnas en testdag den 5 september, då du får genomgå olika arbetsrelaterade tester samt en intervju.
- Ett öppet hus anordnas den 26 augusti på de lokala brandstationerna, då alla som är intresserade kan komma och ställa frågor om yrket.
- En prova-på kväll specifikt för kvinnor anordnas den 31 augusti på brandstationen i Norrtälje.