Ute på Fredlarnas sopstation kan högar av sopor byggas upp på kort tid innan sophämtarna hinner ta hand om ärendet. Vid ett tillfälle i juli kunde inte sopbåten ta sig ut på grund av ett fel som ledde till att inga sopor hämtades den veckan.
De tre sopmajorna ute på Fredlarnas ögrupper är till för allmänheten och de gäster som passerar skärgårdsöarna inom Norrtälje kommun. På kort tid kan de tre soptunnorna fyllas och resultera i att litervis med sopsäckar hamnar utanför tunnorna.
– Det kom ett tjugotal båtar helgen den 20 och 21 juli, då började skräpinvasionen. När jag åkte till sopstationen igen mot slutet av veckan var det fortfarande mycket sopor som låg utanför tunnorna, berättar Stefan Kvist, ordförande i Fredlarnas naturskyddsförening.
Tidigare låg sopstationen på den västra delen av ön men på grund av logistiska problem för sophämtarna flyttades sopmajorna närmare vattnet där det ligger idag. Bo Ljungberg åkte förbi och skulle slänga sina sopor men avstod när han såg berget av skräp.
– Någon borde ta tag i det. Varför tömmar man inte? Det är annars väldigt rent runt om i skärgården. Att det finns sopstation och ändå ser ut så där är äckligt, säger Bo Ljungberg.
Entreprenören som har hand om sophämtningen är Stridsholmens skärgårdsrederi. Daniel Vesterlund, vd på företaget påpekar att det vore bättre om skärgårdsbesökarna tog med sig de större sopsäckarna till fastlandet då tre stycken sopmajor inte rymmer den mängden sopor.
– Sopstationen är avsedd för fritidsbåtar. 125 liters säckar kommer inte från en vanlig fritidsbåt, det måste komma från fiskestugorna i närheten. Varje år har det varit problem med överfulla sopställ på Fredlarna, framförallt mot slutet av sommaren. Kommunen borde se över det där, säger Daniel Vesterlund.
Hur kan det här problemet åtgärdas?
– Ja, en lösning vore ju att inte ha några soptunnor alls. Varför ska man åka ut längs ytterskärgården och lämna sina sopor för att en annan båt sedan ska plocka upp det? Då är det väl bättre att ta med sig avfallet till fastlandet, det är mer klimatsmart, säger Daniel Vesterlund.
Fredrik Klingstedt, insamlingsansvarig på Norrtäljekommun menar att det är svårt att estimera när sopstationen på Fredlarna blir full. Väder och vind kan även påverka de tillfällen sopbåten tar sig ut för hämtning.
– Sophämtarna har en schemalagd hämtning en gång i veckan. Det är svårt att veta när det blir fullt. Ena veckan är det knappt någon båtaktivitet och plötsligt kan det komma flera stycken som behöver göra sig av med sopor, förklarar Fredrik Klingstedt.
Har ni fått in något klagomål på att sopstationen varit överfull?
– Under hela sommaren har vi fått in en anmälan, det var i juli. Just den gången kom inte sopbåten på grund av att den hade gått sönder vilket gjorde att tömningen blev försenad. Men kort därefter tömdes sopstationen, berättar Fredrik.
Vad gör ni om situationen med den överfulla sopstation blir ohållbar?
– Vi har inte haft den här typen av problem på andra sopmajor. Men om det skulle bli så, får vi utöka turerna av sophämtningen på Fredlarna och kanske även placera dit ytterligare sopställ, säger Fredrik Klingstedt.
Text: Daniel Diaz
Foto: Bo Ljungberg