
Soprummet vid Åsättra brygga är till för det rörliga friluftslivet. Men det missbrukas i dagsläget av boende på Ljusterö, menar Österåkers kommun som därför vill stänga det och ersätta med en annan lösning.
– Det är fel väg att gå, menar Ingmarsöbon Christer Deckmark.
Förslaget att stänga soprummet vid Åsättra är ett led i en större översyn av de kommunala sopmajor som finns till för det rörliga friluftslivet.
– Många är nedgångna och trista och används inte på rätt sätt. Det är väldigt mycket hushållssopor som inte ska vara där, säger Anna Anderman, avdelningschef för infrastruktur och anläggning på Österåkers kommun, och fortsätter:
– Därför har vi börjat ta bort de här soprummen och istället sätta dit fräscha papperskorgar eller andra typer av sopkorgar. Vi jobbar även med att försöka få till anläggningar för att kunna sortera avfall, det är en pågående process med Förpacknings- och tidningsinsamlingen FTI. Vi vill lägga pengarna på de platser där vi ser att det finns ett stort rörligt friluftsliv och ett behov, och jobbar gärna med till exempel gästhamnar där vi kanske kan få till lite mer sortering.
Av samma skäl har soprummet vid Östanå redan stängt. Hur det blir vid Åsättra är ännu inte helt klart.
– Vi för samtal med FTI om möjlighet att ordna en återvinningsanläggning vid Åsättra men platsen är inte avsedd för hushållsavfall. Det hämtar Roslagsvattens entreprenörer vid fastigheterna, säger Anna Anderman.
Christer Deckmark, boende på Ingmarsö, menar dock att stänga soprummet är helt fel väg att gå. Särskilt under sommarmånaderna används det flitigt av friluftslivet.
– Man kan inte straffa boende på utöar och båtfolket på grund av att det missköts av andra. Då måste man börja med att attackera det problemet istället, säger han.
Han vill snarare se att man genom kommunförordning kräver att fastighetsägare har tillräckligt abonnemang för sophämtning från Roslagsvatten, något som idag inte är ett krav, och samtidigt tydliggör syftet med soprummet.
Risken, tror Christer Deckmark, är att det kommer dumpas sopor ändå, både vid Åsättra och i förlängningen även ute i naturreservaten på öarna.
– Det finns såklart alltid sådana risker. Men kommer det in synpunkter från det rörliga friluftslivet att det här är en bra plats att lämna sopor och att den lösning vi tar fram är för liten, då får vi ändra det. Vi har en öppen dialog, säger Anna Anderman.