
Skärgårdarnas riksförbund (SRF) svarar i dagarna på remissen om förslaget till förändringar i strandskyddet. SRF, som är kritisk till flera delar av förslaget, uppmanar alla sina medlemsföreningar att svara på remissen.
Strandskyddsförslaget, ”Tillgängliga stränder- ett mer differentierat strandskydd”, som är ute på remiss till den 3 maj, har mötts av hård kritik från flera håll. Även SRF är tveksamma till flera delar av förslaget.
– Strandskyddets omfattning hör till de stora frågorna för SRF. Generellt sträcker sig skyddet 100 meter från stranden men väldigt många områden är belagda med utökat strandskydd till 300 meter. Det är inte rimligt. Särskilt som Naturvårdsverket säger att det är 30 meter från stranden som är av vikt för strandlevande växter och djur, säger RoseMarie Hellén, Vinön, som ingår i SRF:s boendegrupp.
– Det rör sig om 510 000 hektar som belagts med utökat strandskydd och då är ändå inte Sörmland och Blekinge inräknat. Det är en yta lika stor som hela Skånes åkerareal som är beslagtaget, säger RoseMarie Hellén.
SRF anser att länsstyrelserna inte gjort rätt avvägningar kring det utökade strandskyddet och vill därför att en översyn ska göras av dessa områden.
SRF vill också se tydligare riktlinjer för länsstyrelsens bedömningar då de idag kan skilja sig markant åt mellan länen. SRF föreslår också att regionerna ska få mer att säga till om i frågan så att en helhetssyn skapas mellan bevarande och utveckling.
RoseMarie Hellén poängterar att SRF är positivt till att stränderna värnas men att strandskyddet måste anpassas efter verkligheten och förutsättningarna för att bo och verka i skärgårdarna.
– Det är svårt att bevara en miljö med biologiskt mångfald, som är beroende av betande djur, om man inte får bedriva jordbruk, säger hon och fortsätter:
– Man får inte dispens från strandskyddet om man ska starta en ny verksamhet så i dag råder nyföretagareförbud i våra skärgårdar.
Ett annat exempel är att vattenverksamhet inte uppfyller dispensskälen vilket innebär att man inte får starta musselodlingar trots att de renar Östersjön och är av godo för miljön.
Idag har miljö- och friluftsorganisationer talerätt i frågor som rör miljöbalken, något som SRF anser att även föreningar i skärgårdarna bör ha.
– Naturskyddsföreningen har 280 anställda och uppmanar alla sina lokalavdelningar att svara på remissen för att stärka skyddet. SRF har en verksamhetsledare och jag jobbar på 25 procent med frågan så det är lite olika förhållanden mellan hur de och vi jobbar, säger RoseMarie Hellén.
SRF:s boendegrupp har inför sitt remissvar arrangerat ett seminarium och en work-shop. Vid seminariet medverkade Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande i Värmdö, Lars Tysklind (L), kommunpolitiker i Bohuslän och Carl Hamilton, skärgårdsutvecklare i Östergötland.
Vid workshopen, som hölls i söndags, deltog öbor från flera av landets alla skärgårdar. Då diskuterades bland annat de långa handläggningstiderna när strandskydds- och bygglovsärenden hanteras av länsstyrelserna.
– Idag kan man få vänta i tre år för att få bygga ett litet växthus. De flesta dispensärenden handlar om små förändringar där någon vill bygga en altan eller ett uthus på sin egen gård, säger RoseMarie Hellén.