
Mellan september och november försvann strömmen på Uvö inte mindre än 14 gånger, något som gör livet svårt för de boende. Men Vattenfall lovar snar bättring.
Fritidsboende Per Kraulis har sitt hus på Uvö i Nämdöskärgården. Efter att ha drabbats av en lång rad elavbrott under sommaren började han föra statistik över avbrotten, baserat på nätägarna Vattenfalls sms om när avbrotten skedde. Det visade sig att ön hade haft 14 elavbrott mellan den 14 september till den 6 november. Avbrotten var allt från bara några minuter, till 6-7 timmar långa.
Förutom att frysar och kylskåp i Per Kraulis hus tar skada, liksom att fläkten på toaletten stannar och sprider dålig lukt i huset, innebär de ständiga elavbrotten ett betydligt större problem:
– Vi kommer snart att nås av bredbandsutbyggnaden, och jag hade planerat att ha min server i huset på Uvö. Men det kommer inte att gå med den här sortense frekvens på avbrotten. Då riskerar datorn att skadas, och för att undvika det krävs ett särskilt skydd som kostar en hel del. Så jag kan komma att få köpa in servertjänsten på annat sätt, säger Per Kraulis vars avsikt det var att jobba på ön minst ett par dagar per vecka efter att bredbandet blivit installerat.
– Men det går inte om det ska fortsätta så här, då försvinner en stor del av poängen med bredbandet för mig, säger han.
Vattenfall bekräftar att mängden elavbrott som Per Kraulis noterat stämmer. Räknat över hela året är avbrotten dessutom betydligt fler än 14. Uvö matas via Runmarö, där Vattenfall har haft en del problem under det senaste året, enligt pressansvarige Mikael Björner:
– Drygt hälften av avbrotten har varat under två minuter och har lösts ut genom automatisk återinkoppling. Det är givetvis inte okej med många korta avbrott och det visar tydligt på behovet av förnyelse i elnätet som vi håller på med i området kring Runmarö och Nämdö, säger han.
De återkommande felen beror på olika saker, som tillfällig överbelastning, åska eller träd som har fallit över ledningarna. Hur långa avbrotten blir beror på vilken ledning det blir avbrott på. I de flesta fall åtgärdas felen genom fjärrstyrning från driftscentralen i Trollhättan, för övriga fel måste en tekniker skickas ut vilket kan ta tid.
– Det är därför vi lägger ny sjökabel nu, säger Mikael Björnér.
Vattenfall är i full gång med en modernisering av elnätet i Värmdöskärgården. Det inneäbr bland annat att det läggs en sjökabel från Möja till Nämdö, liksom att luftledningar isoleras för att göra dem tåligare mot väder och vind. 19 nya nätstationer byggs också för att förbättra matning och elleverans och utöka lågspänningsnätet, det närmast fastigheterna.
– Resultatet är att Runmarö kommer att få ett eget elnät i stället för att vara beroende av Nämdös elnät och bli påverkade av eventuella avbrott där, säger Mikael Björnér.
Arbetena kommer att slutföras i dagarna vilket Vattenfall lovar ska ge en betydligt stabilare eltillförsel för både Runmarö och Nämdöskärgården.
Ett annat projekt som är i startgroparna berör hela södra Nämdö, inklusive Uvö, Mörtö, Ekholmen och Orrön, och ska vara klart till sommaren. Det innebär att i princip hela sträckan från Möja till Nämdö kommer att vara vädersäkrad med nya sjökablar.