Affärsmannen Olof Stenhammar totalsågar de planer på utökat strandskydd som länsstyrelsen föreslår för Värmdö kommun. Stenhammar menar att det helt saknas skäl för utvidgningen och misstänker dessutom att länsstyrelsen har mörkat förslaget för berörda markägare.
I samband med den förändrade strandskyddslagstiftningen som trädde i kraft 2009 beslutade regeringen att länsstyrelserna skulle se över de utvidgade strandskyddsområdena. Skälen är att få dagens utvidgade strandskyddsområden klargjorda och att få en bättre anpassning till strandskyddets syften.
Länsstyrelsen har nu lämnat sitt förslag för bland annat Värmdö. Förslaget innebär att stora delar av strandlinjen på nordöstra Värmdö kring Siggesta, Ängsvik, Boda och Löknäs omfattas av det utökade strandskyddet. Något som har retat upp affärsmannen Olof Stenhamnar markägare i Siggesta och Norrnäs, cirka 10 kilometer strandlinje.
Hans remissvar sågar förslaget och riktar anklagelser mot att länsstyrelsen skulle ha försökt mörka förslaget genom kungörelsen: ”Det är svårt att helt frigöra sig från misstanken att delgivningsformen valts för att undvika att få in synpunkter från enskilda markägare” skriver Olof Stenhammar som kom över förslaget av en slump. Han menar också att de remissinstanser som har valts är sådana som kan förväntas dela länsstyrelsens uppfattning.
Han menar också att länsstyrelsen i princip har beslutat om en generell utvidgning av strandskyddet i en hel kommun, med undantag av detaljplanelagda områden. Något som han menar strider mot miljöbalkens bestämmelser. Han saknar motivering till varför utvidgningarna krävs för hans marker. ”Förslaget innehåller så många brister avseende laglighet som tydlighet i motivering att det inte ens med djupgående justeringar kan läggas till grund för ett beslut avseende utvidgat strandskydd”. På frågan hur utvidgningen påverkar honom säger han:
- Äganderätten är grundlagsskyddad och står inskriven i EU-konventionen. Om man med generella beslut kraftigt begränsar rätten att förfoga över sin egen egendom så gör man väsentliga intrång i äganderätten utan att ägaren får någon som helst kompensation, vilket i dagligt tal kallas konfiskation, säger Olof Stenhammar och fortsätter:
- På mitt skogsbruk innebär 300-metersgränsen att jag inte utan särskilda tillstånd kan bedriva det skogsbruk som är skogligt motiverat. 100-metersgränsen som gäller i dag är välmotiverad och räcker i de flesta fall. Ökas den så tar man bort rätten att bygga, exploatera eller bedriva annan näringsverksamhet på stora områden, inte bara för mig.
Länsstyrelsens handläggare Anna Dominkovic, på enheten för naturvård, har inte läst Stenhammars remissvar, men besvarar kritiken:
- När man gör ett sånt här större arbete finns det ingen möjlighet att ta reda på alla markägare som skulle kunna beröras. Därför får man ta till det här juridiska instrumentet.
Enligt Anna Dominkovic har översynen resulterat i att det utökade strandskyddet i stort sett ser ut som det gjorde tidigare, för samma områden.
- Generellt för de fem kommuner vi har skickat ut förslag till så var det inga större förändringar vi föreslog, säger hon.
Men var inte tanken med översynen att det skulle bli förändringar?
- Det finns inga direkta tankar vilket resultat man ska komma fram till utan tanken var att man skulle se över de områden som fanns och se om det var motiverat med utvidgat strandskydd.
Menar du att de utvidgade strandskyddsområdena i Värmdö därmed har varit väl grundade från början?
- Ja det är vår bedömning.
Varför krävs så många områden med utökat strandskydd i Värmdö?
- Det finns många områden i Värmdö som är exploaterade också som bekant. Många strandområden är ianspråktagna och privatiserade i dag. Generellt sett är det också höga värden kring kusten och bebyggelsetrycket är hårt, så vi tycker det är motiverat att det är utvidgat på flera ställen om man ska säga något generellt. Kust- och skärgårdsområdena är viktiga och många platser på Värmdö är redan exploaterade, varför det är viktigt att ha kvar områden som inte är det. Det har stor betydelse för allemansrätten och växt- och djurlivet, vilka strandskyddet syftar till att skydda.
Den formella remisstiden är slut, men några instanser har begärt förlängning. Tanken är att bearbeta svaren under sommaren och ta beslut efter sommaren.