Priset på insjöfisk har under året ökat med 30 procent på Stockholms fiskauktion. Prisökningen beror på ett ökat intresse från utländska grossister som köper upp och säljer fisken till andra länder.
Grossister från bland annat Holland, Danmark och Belgien köper upp omkring 70 procent av den insjöfisk som försäljs på Stockholms fiskauktion vilket fått priserna att öka med 25 – 30 procent det senaste året.
I våras, då priserna var låga, var priset på gös nere under fyrtio kronor kilot. I dag är kilopriset uppe i 110 kronor vissa veckor.
– Vi har varit framgångsrika när det gäller insjöfisken och där ser vi en stor utvecklingspotential, säger Henrik Johansson, vd för Stockholms fiskauktion som fortsätter:
– Som jag bedömer det är vi Sveriges största aktör på insjöfisk i dag och har ritat om hela kartan på fiskenäringen. Det är bra. Vi började från noll för ett år sedan och har hunnit långt på den tiden.
Nästan all ål från Stockholms fiskauktion går på export till andra europeiska länder då den inhemska efterfrågan i princip är noll.
– Här i Sverige är ålen satt med stigma fast det finns kvoter. Känslan är att all ål är tjuvfiskad men så är det ju inte, fortsätter Henrik Johansson.
Ett 20-tal utländska grossister handlar redan frekvent på Stockholms fiskauktion och enligt Henrik Johansson väntar flera spännande samarbeten.
– För att bli ännu starkare behöver vi mer fisk. Ju mer vi har ju intressantare blir vi, säger han.
Trots det utländska intresset kan Stockholms fiskauktion förse Stockholm med den fisk staden behöver, enligt Johansson.
Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen, är en av initiativtagarna till fiskauktionen. Han gläds åt auktionens framgångar men är besviken över att inte fler Stockholmsbaserade fiskbutiker och restauranger handlar på Stockholms fiskmarknad.
– Jag förstår inte varför man inte köper fisken till halva priset där istället för hos en grossist, säger han och fortsätter:
– Det beror säkert på många anledningar men till viss del på inkompens tror jag. Man törs inte och kan inte. Vinstmarginalerna är så goda att de har råd att strunta i det och i slutändan blir det vi konsumenter som får betala för mycket.