
Ångfartygen Norrskär och Storskär tas ur trafik och ersätts med andra båtar. Orsaken är att Waxholmsbolaget inte vill uppmana till skärgårdsturism under pandemin.
Samtidigt förmedlar bolaget dubbla budskap om vilka resenärer som har förtur eller inte på båtarna.
Sjötrafikchef Richard Borgström meddelar att Waxholmsbolaget inte kör med ångfartygen för att de inte kan ta emot bordsbokningar.
– Vad det har med saken att göra är obegripligt. Det är ungefär tio procent av passagerarna som äter i matsalen och en bordsbokning har aldrig garanterat plats ombord, säger Norrskärs befälhavare Mårten Werle.
Han med flera befälhavare ifrågasätter starkt denna strategi för att få ner antalet resenärer på skärgårdsbåtarna. Norrskär och Storskär är de enda ångbåtarna som går i reguljärtrafik.
– Borgström verkar tro att ångbåtarna bara går lustturer för turister, vilket inte alls stämmer. Det är ensiffrigt som åker rundturen. En del väljer avgång med ångbåt för att det är trevligt men de skulle åkt ändå, säger han.
Trafikförvaltningen uppger att det är större båtar som ersätter ångbåtarna. Mindre båtar som exempelvis Solöga trafikerar rutter med få passagerare. Huvudskälet till att inte köra med ångbåtarna är att rederiet inte vill locka till skärgårdsturism.
– Det har vi väl delvis misslyckats med, men vi har en situation i samhället där vi inte ska göra den här typen av resor. De absolut nödvändiga resorna klarar vi av med de andra båtarna. Men det är de som vill ut och äta glass som vi inte klarar den här sommaren med restriktionerna att inte skapa trängsel ombord. Vi bedömer ändå att vi ska kunna upprätthålla trafiken för att boende i skärgården ska kunna göra resor hem. Det tror vi att vi gör genom att omfördela tonnaget, säger Trafikförvaltninges pressinformatör Johan Nordgren.
Är det dyrare att köra ångfartygen än ersättningstonnaget?
– Ja det är dyrare. Men samtidigt kan kostnaden för att hyra in fartyg bli både högre och lägre så man kan inte säga att vi sparar pengar på att inte köra ångbåtar, säger Johan Nordgren.
Varför inte bara använda restaurangen som vanligt passagerarutrymme?
– Det kan man naturligtvis ha synpunkter på men då har vi ändå gjort bedömningen att omfördela till andra båtar som har större kapacitet och upprätthålla resandet.
Under Kristi Himmelfärdshelgen ringlade köerna långa till båtarna. En del passagerare blev kvarlämnade på kajen och flera extraturer fick sättas in. Waxholmsbolaget uppmanar till att inte göra onödiga resor med skärgårdsbåtarna.
Hur ska man särskilja öbor från övriga resenärer?
– Då har besättningen prioriterat de som har ö-kort. De som vill åka till Vaxholm har vi hänvisat till bussen. Det är en hård prioritering men samtidigt kan vi inte ta ombord alla, säger Johan Nordgren.
Men på Waxholmsbolagets Facebooksida svarar man att ö-kort inte kan prioriteras – det är först till kvarn.
Att Waxholmsbolaget har gjort vad de kunnat med den kapacitet de har är ren lögn, menar Mårten Werle.
– Likaså Waxholmsbolagets anslag på Strömkajen där det står "vi kör så mycket trafik vi kan för att minska trängseln" är ju osant med tanke på att två kapacitetsstarka fartyg ligger still. Man kan knappast förbjuda folk att åka båt eftersom det är kollektivtrafik. Sedan är det ju väldigt korkat att som Waxholmsbolaget gjort minska trafiken. Då blir det trångt. Det kan ju knappast vara besättningarnas uppgift att sortera bort passagerare som har betalt för trafiken via sin skattsedel, säger Mårten Werle.