För knappt ett år sedan skapades ett projekt för att ta hand om uttjänta fiskeredskap. Nu är pengarna slut och de satsade två miljonerna riskerar att vara pengar i sjön.
Projektet Fiskereturen fick i slutet av 2019 två miljoner för att samla in, återvinna eller destruera uttänta eller förlorade fiskeredskap.
– Nu är finansieringen slut och risken stor att det har varit en investering till ingen nytta, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.
På sajten fiskereturen.se har ägare till fiskeredskap kunnat höra av sig och be att få hjälp med återvinningen av uttjänta fiskeredskap.
Företaget Båtskroten har hämtat avfallet. Det har även funnits fasta insamlingsstationer på främst Västkusten.
Den marina återvinningsstationen i Sotenäs kommun har sedan tagit hand om avfallet.
Fiskareföreningen Norden, som tilldelades stödet via en offentlig upphandling, har tittat på olika sätt att återvinna fiskeredskapen.
Stiftelsen Håll Sverige Rent har skött information och kommunikation.
Enligt Fiskereturen har projektet tagit hand om 110 ton uttjänta fiskeredskap sedan slutet av 2019.
Men någon ny upphandling av Fiskereturens tjänster är för närvarande inte planerad, enligt Lisa Bredahl Nerda, utredare på enheten för havsmiljöförvaltning på Havs- och vattenmyndigheten.
– Det är mycket möjligt att det inte tillkommer ytterligare medel, säger hon.
Uttjänta och övergivna fiskeredskap som blir kvar i haven och naturen bidrar till spridning av mikroplaster, kan snärja in fåglar och däggdjur och fortsätter att fiska under lång tid, så kallat spökfiske.
Fiskeredskap är dessutom svåra att återvinna. På grund av att de ofta stora och svårhanterliga redskapen består av många olika komponenter, som stålvajer och blysänken, krävs ett intensivt manuellt arbete för att separera dessa delar så att de ska kunna återvinnas och inte hamna i deponi.
Även om det inte blir några mer pengar till Fiskereturen betyder det inte slutet för uppsamlingen av avfall från havet.
Johanna Ragnartz pekar på att EU:s engångsplastdirektiv – som införs nästa år och har som mål att minska plastprodukters inverkan på miljön – innehåller skrivningar om att ta hand om uttjänta fiskeredskap.
– Det indikerar att regeringen måste fortsätta satsa på den här frågan, säger hon.