
Att skörda vass till djurfoder har länge ansetts för svårt för att vara kommersiellt lönsamt, men ny teknik och forskning gör att vattenbruk av vass snart kan stå inför ett genombrott.
Sedan några år tillbaka skördar företaget Sjöutsikt vass på några platser i Roslagen. Vassen ensileras direkt efter skörden till balar som sedan transporteras till gårdar som foder till djur som hästar, grisar och får. Att kommersiellt producera djurfoder är något som diskuterats länge, men aldrig riktigt tagit fart. Kanske är tekniken nu mogen att ta nästa steg. Sjöutsikt är ett familjeföretag som drivs av Fredrik Holmén och sonen Jens Holmén. Tillsammans har de tagit fram en prototyp av en vasskördare som man hoppas kunna utveckla till en kommersiell produkt.
– Det är tio gånger omständligare att skörda vass på vattnet än gräs på en äng. Samtidigt har vi gjort det enklare än någonsin eftersom vi byggt världen bästa vasskördare, säger Fredrik Holmén med glimten i ögat.
Fredrik Holmén har ett stort båtintresse och hade byggt flera båtar innan han för tio år sedan tog sig an utmaningen att bygga en båt för att skörda vass. Från början var tanken att använda vassen till biogas men den torra sommaren för fem år sedan gjorde att man tänkte om.
– Efter torkan 2018 så väcktes intresse att använda vassen till djurfoder. Då fick vi kontakt med Sveriges Lantbruksuniversitet som ville testa produkten på djur och vi har skördat med dem i fyra års tid, säger Fredrik Holmén.
Skördaren är byggd enligt samma princip som en hydrokopter. Den har ett platt skrov med ett djupgående på 15 centimeter. Farkosten drivs framåt med hjälp av en flygplansmotor kopplat till en luftpropeller. På vattnet fungerar den ungefär som en skördetröska på land. Vassen kapas av ovanför vattenytan, huggs upp och transporteras genom en trumma ner i två stora säckar. När båten plöjer fram genom vassnåren ser det lite ut som en rakhyvel som dras genom ett skägg.
– Det finns maskiner som klipper vassen under ytan och dödar den. Det som gör vår skördare unik är att den klipper ovan ytan och samlar in vassen direkt. Principen är att vassen ska växa tillbaka och ta upp mer näring ur vattnet och skördas om och om igen, säger Jens Holmén.
– Det som kan vara jobbigt är att ingen utrustning finns färdig. Vi måste bygga allting själva från grunden, fyller Fredrik Holmén i.
Jens och Fredrik Holmén kallar sig vattenbönder, men till skillnad från jordbruk på land så behöver de varken plöja, gödsla eller så marken. Vassen kan skördas varje år. Samtidigt är skördetröskor på land betydligt effektivare.
– Vår maskin kan skörda omkring två ton vass på en dag, vilket är väldigt lite jämfört med vad en vanlig jordbrukare skördar. Tanken är att nästa vinter bygga en ny större version av båten som vi vill serietillverka. Den kommer att vara dubbelt så bred och snabb så den ökar kapaciteten fyrdubbelt, säger Fredrik Holmén.
Fodret är särskilt lämpligt för köttkor eller hästar. 4H-gården i Vallentuna är en av de kunder som valt att testa vassfoder till sina får, grisar och hästar.
– Vi började prata om vassfoder 2018 när det var foderbrist, men tänkte inte mer på det förrän vi stötte på Fredriks projekt och bestämde oss för att testa det, säger Rebecka Jensen, på 4H-gården.
Vassen köptes in som ersättning till halm som hästarna inte är speciellt förtjusta i.
– Vass innehåller mer fiber och har hög proteinhalt och låg energihalt. För oss underlättar det på natten för hästarna kan stå på vass med fri tillgång, vi behöver inte komma och fodra. Eftersom vi har svårt att få volontärer spar det mig en massa tid att samla ihop folk till det.
Även om vass är hållbart och bra finns det ett problem med produkten, säger Rebecka Jensen.
– Än så länge är det ganska dyrt jämfört med halm.
Priset är en knäckfråga. Fredrik och Jens Holmén säger att efterfrågan på deras foder är hög och de säljer allt de producerar, men att det är ännu inte lönsamt trots att priset är högre än på hö. Till skillnad från vanliga bönder får de inget jordbruksstöd.
– Vår förhoppning är att det kommer att bli lönsamt med nästa maskin då vi ska effektivisera hela produktionslinan fram till bal, säger Jens Holmén.
Genom att skörda vass plockas näringsämnen upp från Östersjön, vilket gör att tekniken bidrar till minskade utsläppen av fosfor och kväve.
– Sverige har åtagit sig att minska fosforutsläppet med 400 ton per år. Om vi skördar fem procent av Sveriges vassyta, uppfyller vi 12,5 procent av åtagandet. Det är väldigt effektfullt. Från början skulle vi rädda världen tänkte vi, men vi har dragit ner på det. Nu ska vi rädda Östersjön, säger Fredrik Holmén.