När Gräddöbon Göran Hedberg var ute på sjön för två veckor sedan och passerade Svenska Stenarna fick han syn på något otäckt. Ett stort antal kadaver av sälkutar ska ha legat utspridda på ön.
Svenska Stenarna, som ligger 13 sjömil öster om Rödlöga, är känt för sitt rika sälbestånd. I samband med att Göran Hedberg, som till vardags bor på Gräddö, tog en turbåt i skärgården så besökte han Svenska Stenarna där han gjorde sin upptäckt.
– Om det är 100 stycken vet jag inte, men i alla fall uppemot 100. Det måste finnas ett vetenskapligt svar på vad det är för något, säger han.
Det hela tycks också ha en rimlig förklaring. Linnea Cervin på Naturhistoriska riksmuseet har varit i kontakt med Länsstyrelsen i Stockholm som berättat att det rör sig om många ruttna och små individer. Hon berättar att de med allra största sannolikhet fötts i början på året.
– När det är kutningsperiod brukar de samlas på kobbar och liknande och då kan vi snacka om hundratals sälar på en och samma kobbe eller ö. När det aggregerar så många sälar är det såklart så att vissa kutar inte överlever kutningsperioden, säger Linnea Cervin.
Hon fortsätter:
– När det är så många ruttna och gamla kadaver ser vi ingen anledning att vara bekymrade över sjukdom eller så utan då är det mer troligt att de dog under kutningsperioden. Det som vi hade varit oroliga över, det är om vi plötsligt får in många rapporter eller telefonsamtal gällande nydöda sälar nu. Då är det nog risk för ett sjukdomsutbrott eller liknande.
Det är alltså inget som behöver följas upp?
– I dagsläget ser vi inget behov av det. Men vi samarbetar tätt tillsammans med SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt, reds.anm.) för att undersöka sjukdomar. Så varje säl vi samlar in till museet och till SVA, de provtar vi för bland annat fågelinfluensa och liknande.
John Gimling