
Under årets inventering av häckade skarv i Stockholm läns skärgård hittades sammanlagt 5 011 skarvbon. Det är 1 259 färre jämfört med förra året, konstaterar länsstyrelsen.
Ornitologen Claes Kyrk som, med uppdrag från länsstyrelsen tillsammans med Skärgårdsstiftelsen, genomfört inventeringen, säger att det inte betyder att det är en stor förändring av antalet fåglar.
– Vi räknar bon som vi tror är häckningar eller försök till häckningar. Men vi har även sett ett antal bon där fåglarna har blivit störda och gett sig av. Vart de har tagit vägen vet vi inte nu. Men det kan nästa års inventering eventuellt visa, säger han.
Förra årets inventering visade att 600–700 skarvpar hade övergivit sina boplatser. Kyrk tolkar årets räkning som att de troligen valt att flytta till kolonierna i Gumman, Västerskär (Stora Värtan) och Småholmarna eftersom antalet bon ökat kraftigt där.
Att antalet bon i år har minskat så mycket beror enligt Claes Kyrk på att folk på olika sätt stört skarvens häckning. Till inventeringen har han bifogat en bilaga med detaljerad dokumentation som innehåller bilder och kommentarer av störningarna.
– Backar vi tio år bakåt fanns störningar även då men de har eskalerat för varje år och det här sista året är värst.
Kyrk berättar att han och hans kollega sett drönare som flugit över häckningsplatserna, folk som kört vattenskoter nära öarna, träd som har sågats ned och ägg som har kastats i vattnet.
– Det är kriminellt och olagligt. Det är fritt att ha åsikter om fåglarnas vara eller icke men att utföra jaktbrott drabbar inte bara skarven utan även andra arter. Länsstyrelsen har tagit på sig att förvalta skarven men störningarna som händer nu är omfattande och ligger utanför länsstyrelsens område. Det drabbar i sin tur andra fåglar som finns på närliggande öar.
Kyrk förklarar att exempelvis havsörnen använder skarven som födoresurs och om maten försvinner siktar örnen in sig på andra arter till exempel ejder.
– Störningarna har också inneburit att häckningsöarna har minskat i antal. Vi har haft uppemot 23 öar men nu finns bara elva häckningsöar kvar i hela skärgården. I och med störningarna finns både en risk och sannolikhet att skarvarna kommer att försöka häcka på nya öar, och det kan skapa nya konflikter. För det är inte alltid som fåglarna väljer platser som vi människor tycker är så kul. Jag är övertygad om att den konflikten kommer att uppstå men jag tycker däremot att det är jättefina fåglar.
Text: Eva Marklund