För många sportfiskare är en del av nöjet med att fiska att ta upp så stora fiskar som möjligt och att försöka slå de officiella sportfiskerekorden. I över 50 år har statistik över storfångster vid sportfiske samlats in, information som Sveriges Lantbruksuniversitet nu vill använda i forskning.
Redan 1971 började sportfiskefångster på stora fiskar att registreras i det så kallade stor-fiskregistret. Idag finns omkring 37 000 fiskar av olika arter registrerade i databasen. Forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet har nu genom ett samarbete med organisationen Sportfiskarna fått tillgång till registret.
– Vi är väldigt glada över att vi nu har tillgång till Sportfiskarnas Storfiskregister. Registret innehåller en mängd viktig och spännande information som kommer hjälpa oss att undersöka hur olika fiskbestånd mår, men också få bättre förståelse för hur bestånd utvecklas över tid. Samarbetet ger oss även en möjlighet att analysera data om de största fiskarna, som ofta missas i traditionella övervakningsmetoder. Dessa individer är ofta de mest känsliga för förändringar och kan ge oss viktig information om ekosystemens hälsa, säger Göran Sundblad som är forskare på institutionen för akvatiska resurser vid Sveriges Lantbruksuniversitet i ett pressmeddelande.
En förhoppning med samarbetet är att fler sportfiskare ska registrera sina fångster i registret.
– Alla tusentals sportfiskare som genom åren rapporterat fångster kan nu känna stolthet över att deras uppgifter bidrar till att öka kunskapen om svenska fiskbestånd, säger Joel Norlin från Sportfiskarna.
Fakta/STORFISKREGISTRET
- Fisken ska ha fångats inom Sverige.
- Fiskens artidentitet måste styrkas. Minst ett tydligt och skarpt foto ska alltid medfölja storfiskanmälan.
- Obligatoriska uppgifter är: vikt, längd, datum, fångstplats, fångstdjup, namn på fångstman, kontaktuppgifter, vågtyp och vittnens namn.
- Vägning av fisk ska ske på godkänd och kontrollerad våg.
- Fisken måste hålla minst angiven minimivikt för storfiskregistrering av respektive art.
- Anmälan kan göras på svensktfiske.se