
En fiberkabel, en digital E4, mellan Berlin och Haparanda med Utö som knutpunkt börjar byggas från och med i höst. Den beräknas vara klar nästa höst.
Utö kommer att bli en knutpunkt för den digitala motorväg som företaget Global Connect, som bland annat levererar fiberbaserad datakommunikation i Norden och i Tyskland, investerar 500 miljoner kronor i. Den digitala E4:n ska gå från Berlin via Gotland, Öland och Utö till Stockholm och vidare upp till Haparanda.
– Det är den enskilt största digitala infrastruktursatsningen i Sverige på tio år och innebär att Sverige kommer att kunna fortsätta locka till sig de globala techjättarna, då digital infrastruktur är en central förutsättning för fortsatt etablering, säger Regina Donato Dahlström, vd för Global Connect Sverige, på företagets webbsida.
På Utö kommer det att byggas en förstärkningsstation för att skicka signaler vidare i kabeln, berättar presschefen Niclas Karnhill på Global Connect för Nynäshamnsposten.
Anläggningsarbetet kommer att märkas på Utö och kommer att utföras under nästa sommar och höst.
– Nätet kommer att anslutas på norra delen av ön. Vi kommer att bygga viss ny sträckning, och i andra fall förstärka befintlig, från södra Visby och upp till Fårösund. Därifrån går vi återigen sjövägen till Utö och sedan vidare norrut mot Stockholm. Utö blir en av knutpunkterna för vårt projekt och en påfart till den digitala E4:a vilket gör att företag i regionen kan koppla på sig och ta sig vidare söderut mot kontinenten eller norrut om man vill det, säger Niclas Karnhill till Skärgården.
– Idag pratar många om framtidens digitala samhälle, om självkörande bilar och 5G. Men för allt det behövs ett starkt och stabilt fibernät som förser hela landet med nödvändig datakapacitet. I dialog med den svenska regeringen inväntar vi nu ett par tillstånd som kommer att definiera den exakta rutten för E4:an som håller ihop Sverige med kontinenten, säger Regina Donato Dahlström.
Vad är det som ni gör?
– Digitala E4:an går över fibernätet och är den snabbaste digitala infrastrukturen som finns. Den förmedlar information med ljusets hastighet. I teorin är det därmed en teknik som aldrig kommer att bli för gammal, oavsett framtidens krav, säger Niclas Karnhill.
Har ni börjat bygga?
– Vi har börjat se över en eventuell förstärkning av nätet på Utö så att den ska kunna klara av den kraftigt ökade trafiken medan privatsatsningen planeras till första halvan av 2022, säger han.