
Väderskydd och bidrag till bryggrenoveringar, omställning till emissionsfri drift i sjötrafiken, förlängd besökssäsong och eventuellt en ny läkarbåt. Det är några av satsningarna på skärgården när den blågröna koalitionen i Region Stockholm presenterar sin budget för 2022.
– Det starkaste skärgårdspaketet under min tid, kommenterar Gustav Hemming (C), skärgårdregionråd.
Han vill inte kalla det valfläsk, men Gustav Hemming är stolt över det omfattande paket av skärgårdssatsningar som nu läggs fram.
– Det är valår nästa år och sista budgeten vi har nu att leverera på de löften vi gav inför förra valet, säger han.
Samtidigt tror han att det politiska stödet för satsningar på skärgården just nu är större än vad det varit historiskt.
– Pandemin har öppnat ögonen för fler än de närmast sörjande. Tack vare den ökade digitaliseringen förstår allt fler att skärgården kan ha en positiv utveckling, då gäller att stötta upp den.
Bland annat vill man förbättra resenärsupplevelsen i sjötrafiken och likställa den med landtrafiken genom att satsa på väderskydd på alla bryggor, inte bara replipunkter, där man har fler än 20 påstigande. Man vill också införa ett bidrag för att rusta upp bryggor.
– Många bryggor ägs av samfälligheter och det kommer signaler om att det behöver göras renoveringar, men det finns inte medel för det. Nu anslår vi totalt 2,5 miljoner kronor som man ska kunna ansöka om, säger Michaela Haga (C), ordförande i sjötrafikberedningen.
En miljon kronor kommer att avsättas för att kartlägga befintlig och behov av ny infrastruktur inför omställningen till fossilfri sjötrafik.
– Vi kan ju köpa emissionsfria fartyg, men det behöver också finnas en infrastruktur på land för att möjliggöra laddning av el och vätgas. Där behöver vi samverka med andra aktörer, säger Michaela Haga.
En satsning på förlängning av besökssäsongen ryms också i budgeten. Skärgårdsstiftelsen har som målsättning att 2030 ha lika många besökare på sina anläggningar i september som man idag har i augusti.
– Vi vill bredda den ambitionen till hela näringslivet i skärgården. Vi vill samla alla, aktörer som Stockholm Archipelago och Visit Stockholm, kommuner och det privata näringslivet så att alla går i takt. Där är skärgårdstrafiken en viktig del men även förutsättningarna för det rörliga båtlivet, säger Gustav Hemming.
På vårdsidan vill man utreda möjligheten till ytterligare en läkarbåt i skärgården.
– Vårdutbudet är ojämnt idag, där det finns en läkarbåt i centrala skärgården. När det är krångligt att ta sig till vården finns risk att skärgårdsbor skjuter på vårdbesök och då får mer akuta behov. Nu vill vi genomföra en utredning och vidta åtgärder för att vården ska kunna ta sig till boende i hela skärgården. Det skulle kunna innebära en läkarbåt till i södra eller norra skärgården, säger Gustav Hemming.
– Är man boende i Region Stockholm ska man ha rätt till tillgänglig och högkvalitativ vård oavsett var man bor. Redan idag har vi två ambulanshelikoptrar som är drift i skärgården året runt och en läkarbåt som verkar så mellan maj och september så länge vädret tillåter. Nu vill vi göra vården än mer tillgänglig för de stockholmare som är boende i skärgården året runt, men även för de tiotusentals sommargäster som varje år besöker vår vackra skärgård, säger Irene Svenonius (M), finansregionråd.
Fakta/SKÄRGÅRDSSATSNINGAR I BUDGETEN
• Väderskydd: Totalt 2,5 MSEK, (ökning med 1,5 MSEK från tidigare anslag)
• Bryggrenoveringar: 2,5 MSEK
• Kartläggning av infrastruktur för emissionsfri sjötrafik: 1 MSEK
• Utredning för säsongsförlängning: Minimum 0,5 MSEK, upp till 1 MSEK
• Utredning och åtgärder för mer jämlik vård, inkl. möjlighet till läkarbåt: 5 MSEK
• Förlängning av försök med Vaxholmspendel t.o.m. hösten 2023: 15 MSEK (för 2022)