
Det tematiska tillägget till översiktsplan (TÖP) för Österåkers kust och skärgård har varit ute på samråd. Över 70 svar har inkommit från såväl myndigheter som privatpersoner och föreningar.
– Generellt är folk väldigt positiva, säger Gösta Bergman, översiktsplanerare på kommunen.
Den 18 april avslutades samrådet för det tematiska tillägget och 74 svar hade då inkommit.
– Det är relativt många i relation till vad man vanligtvis får in. Vi vill verkligen tacka alla som engagerat sig, det är väldigt värdefullt att få in tankar och ideer från allmänheten, säger Gösta Bergman.
Under samrådet har kommunen haft ett antal dialogträffar, dels riktade till olika föreningar och organisationer men också allmänna träffar för gemene man. Vanligtvis sker dessa fysiskt, men i och med pandemin fick de denna gång ske digitalt.
– Min upplevelse är att det gick väldigt bra och att vi kanske nådde en bredare representation av människor än vi hade gjort med fysiska träffar. Folk kunde vara hemma och hålla på med sina vardagsbestyr samtidigt som de var med på mötet.
Bland remissinstanserna finns förutom länsstyrelsen, Region Stockholm och angränsande kommuner även Sjöfartsverket, Svenska turistföreningen, Naturskyddsföreningen och Friluftsfrämjandet, bland andra. Därutöver har runt 40 privatpersoner, markägare och lokala byalag lämnat synpunkter.
– I grunden är folk positiva till planen och vad vi föreslår, bland annat kring tillgängligheten till skärgården och kopplingen mellan skärgård och fastland. Sen finns ju tankar gällande förbättringar och förtydliganden. Vissa har uttryckt oro kring en del aspekter, till exempel frågan om rådighet; vilka aktörer som är involverade i de utvecklingsförslag som föreslås och hur samverkan där ska ske framöver, säger Gösta Bergman.
Nu ska kommunen sammanställa synpunkterna i en samrådsredogörelse.
– Där besvarar vi dem och tar ställning till om de kan tillgodoses i revideringen i planen eller om de kan hanteras i andra projekt eller löpande verksamhet istället. Det kommer bli en bilaga till projektet sen.
Därefter kommer planen revideras och gå ut på granskning förhoppningsvis under hösten, då allmänheten har ytterligare tid att lämna synpunkter. Om inte alltför stora ändringar görs ska planen sedan antas av kommunfullmäktige.
– Vi är fortfarande bara i början och det är en ganska lång process kvar, säger Gösta Bergman.