
Foto: Sjönära fastigheter
Haninge kommuns försäljning av vandrarhemmet på Fjärdlång har rönt stor uppmärksamhet. Nu ligger annonsen ute och budgivning pågår.
I april i år beslutade Haninge kommun att inte förlänga arrendet för Fjärdlångs vandrarhem utan i stället sälja fastigheten, som man köpte 2006 av Naturvårdsverket.
Nu är försäljningen igång. Fastigheten består av 947 000 kvadratmeter landareal samt 538 000 kvadratmeter vattenområde och inkluderar ett 20-tal bodar och byggnader, däribland den anrika Thielska villan från 1917. Det har hållits två fullbokade visningar och i måndags hade sju aktörer deltagit i budgivningen, med 5,1 miljoner kronor som högsta bud.
– Det är många seriösa, bra aktörer som är intresserade, säger Eva Peterson, mäklare på Sjönära fastigheter som håller i försäljningen.
Vem som helst får dock inte köpa. Fastigheten ligger inom ett naturreservat och villkoret är att den ska användas för det som reservatsföreskrifterna anger, vilket innebär att det är förbjudet att använda byggnader och anläggningar inom fastigheten för annat än vandrarhemsverksamhet, korttidsuthyrning och friluftslivets behov. Idag är Haninge kommun förvaltare för denna del av naturreservatet, och ny förvaltare måste beslutas av Länsstyrelsen i Stockholm. Det krävs också ett så kallat jordförvärvstillstånd för köp av fastigheten, då den är en lantbruksegendom som ligger inom ett glesbygdsområde.
– Hela affären är ju utmanande. Det är en stor fastighet med massor med bestämmelser och saker att hålla reda på. Jag tror inte att det finns något liknande i skärgården, där man köper en fastighet med verksamhetskrav. Det är unikt, säger Eva Peterson.
Utgångspriset för fastigheten på 1,65 miljoner kronor har fått flera att reagera.
– Vi har blivit fullständigt nerringda av folk som undrar om det inte missats några nollor!
Hur har den värderats?
– Det är ju extremt svårt att värdera en sådan här fastighet, i och med att det är förenat med stora kostnader att driva och äga det här. Man får ju räkna med höga driftskostnader, underhållskostnader och renoveringskostnader; det är avlopp som måste ordnas bland annat. Det kan sluta på ganska höga belopp, säger Eva Peterson och fortsätter:
– Men priset är satt utifrån vad kommunen köpte för 2006 (700 000 kronor, red.anm), uppräknat till dagens värde, plus att taxeringsvärdet ska egentligen motsvara 75 procent av marknadsvärdet.