
Trots att den rådande ekonomiska oron har tvingat många branscher på knä är trycket fortfarande högt på fritidshusmarknaden, när allt fler nu söker en semestertillflykt inom länets gränser.
– Folk vill flytta in så snart det bara går, säger David Carlsson, mäklare.
Det är en vacker och blåsig skärtorsdag. I Ellan på norra Singö ligger ett litet rött hus på en solig söderslänt med utsikt över vattnet. I diket intill tomten sitter en till-salu-skylt och på gräsmattan står mäklaren David Carlsson. Han hälsar välkommen med en vinkning på behörigt avstånd och tar upp sitt block.
– Hej! Ni var här för 14.40-visningen? Hur var namnet?
Paret som precis kommit får en övergripande beskrivning av tomten, boningshusen och stigen ner till vattnet och den för tillfället lite trasiga bryggan, innan de släpps iväg för att kika runt på egen hand.
På grund av de allmänna rekommendationerna om att minimera folksamlingar och trängsel har många mäklare numera begränsat antalet spekulanter på sina visningar. Max fem sällskap får till exempel boka in sig på Mäklarhusets visningar, och i gengäld körs flera visningar på raken. De blir i regel snabbt fulla, berättar David Carlsson.
– Idag, när det är förhandsvisning, är det nio spekulanter här och tittar. Ungefär lika många har anmält sig till den ordinarie visningen på måndag. En vanlig vår hade en sådan här visning på en torsdag aldrig kunnat dra så mycket folk. Men nu i år kommer folk ut alla veckodagar, de har ändå tid.
Fritidshusmarknaden har varit på uppsving på sista tiden. Priserna har ökat i stadig takt de senaste åren, och i skärgårdskommuner som Vaxholm, Värmdö, Norrtälje och Haninge har ökningen varit extra kraftig. Enligt Svensk Mäklarstatistik, som jämfört försäljningspriser från mars 2019 till februari 2020 med samma period för 2014/-2015, har priserna för fritidshus ökat med 21 procent på riksnivå – fyra procentenheter högre än när samma jämförelse gjordes i fjol. I Norrtälje kommun såldes förra året flest fritidshus i landet, 492 stycken. På andra plats kom Värmdö med 245 sålda hus, före Öland och Gotland.
Men nu är tiderna speciella. Coronavirusets framfart påverkar hela samhället, och den ekonomiska oro som märks av i många branscher just nu präglar även bostadsmarknaden. Hur mycket det kommer att påverka fritidshus är i dagsläget svårt att avgöra och det kommer se olika ut i olika områden och prissegment, menar Fastighetsbyråns vd Johan Engström.
”Fritidshusmarknaden är känslig för omvärldsfaktorer och troligen kommer vi se att fler väljer att avvakta med köp. Å andra sidan har många fritidshus låg belåning och även en stor del av säljarna kan avvakta. Och för de som är fortsatt köpstarka kommer det finnas bra möjligheter att göra bra köp”, skrev han i ett pressmeddelande i slutet av mars.
Samtidigt tror Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, att den rådande pandemin med avrådan från utlandsresor, stängning av gränser och en allmänt utbredd oro kommer leda till att vi blir allt mer lokala i hur vi vill tillbringa våra annalkande sommarsemestrar.
”När pandemin ebbat ut kommer det leda till att fler människor i vårt avlånga land väljer att semestra i Sverige, på hemmaplan. En ökning av intresset för fritidshus i Sverige är vad jag tror, på bekostnad av utlandsköpen. Det kan leda till att priserna ökar, för den som redan har ett fritidshus vill ha det kvar och färre stugor blir till salu” skrev hon på SBAB-bloggen för några veckor sedan.
David Carlsson stämmer in i Wörmanns analys. Intresset verkar högre än någonsin när många nu ställer in sig på att fira semestern hemmavid, säger han.
– Folk har mer tid och kanske känner sig lite uttråkade. De tycker att det är lite spännande att åka ut och titta på ett fritidshus mitt i veckan och få ett avbrott från tristessen. Men framförallt är det nog att folk tänker att de ska stanna hemma i Sverige i sommar, att de inte ska till Spanien eller Grekland. De vill ha en stuga i Stockholms skärgård. Och skulle det bli så att Stockholm sätts i karantän så vill de kunna sitta i en stuga på landet istället för i stan, säger David Carlsson.
Framförallt är det just innerstadsbor som nu är på jakt efter sommarstuga, och helst ska det vara klart för inflytt med en gång.
– Vi ser att de hus där det finns renoveringsbehov, där är det ungefär samma prisnivå som tidigare och där går affärerna lite långsammare. Men när husen är inflyttningsklara, då ser vi fantastiska budgivningar just nu med jättebra priser. Känslan är verkligen att folk vill ha hus NU. Det är nästan första frågan vi får: hur snabbt kan vi få tillträde? Ofta tar det ju någon månad för att allt med banker och så ska falla på plats, det tycker köparna är lång tid.
Oron finns snarare hos säljarna, menar David Carlsson.
– Där ser vi att många avvaktar lite nu. Med fritidshus är det ju ofta så att man inte är tvungen att sälja precis nu. Har man haft ett ställe i 40 år kanske man känner att man kan vänta lite till. Men jag tror att folk nog är lite räddare än vad de behöver vara.
En som funderat länge på husköp är Mattias Johansson som just nu är i färd att inspektera det lilla fritidshuset i Ellan. Han har tillbringat sin barndoms somrar i norra skärgården och vill nu ha ett eget ställe dit han kan komma för att bada, paddla kajak och leva ett enklare liv i närhet till naturen, och dit han också skulle kunna ta sina föräldrar på ålderns höst.
– Läget är viktigare än själva huset, jag vill gärna ha någonting nära vattnet. Att det är enkel standard med utedass och sånt gör inget. I det här huset skulle jag nog inte göra någonting. Måla och kanske byta tak bara, om det är dåligt, säger han och kikar upp genom luckan till sovloftet.
Hittills har han inte gett sig in i några budgivningar, men oroas nu lite för konkurrensen från alla som nyss fått upp ögonen för att skaffa sommarställe i Roslagen.
– Ja, det är lite stress! Jag har ju haft den här planen i fem år, skrattar han, och tillägger att om någon av Skärgårdens läsare har planer på att sälja så får de gärna höra av sig.
Och nog är det snabba ryck som gäller för den som hittat sin drömstuga. Redan två dagar efter förhandsvisningen är det lilla huset i Ellan sålt.