Nyfikenheten kring vad som kommer att hända med anrika Strand hotell i Dalarö går inte att ta miste på. Cirka 150 personer dök upp till ett första informationsmöte i förra veckan kring planerna. Mötet följdes denna vecka upp med så kallade gåturer i Dalarö. Med andra ord mindre dialogmöten i form av promenader runt fastigheten där synpunkterna dokumenteras och förs in i detaljplanearbetet.
- Vi har ambitionen att arbeta mer med medborgardialoger i ett tidigt skede, förklarar planarkitekt Anna Hall som tillsammans med Anders Nordensköld arbetar med planen för Strand hotell.
Hotellet byggdes som privatbostad runt förra sekelskiftet, men har under många år fungerat som hotell. Ägarna har genom optionsavtal sålt rätten att köpa fastigheten till byggföretaget Veidekke bostäder. Veidekke har i sin tur ansökt om en ändring av gällande detaljplan. När den nya planen går igenom köper Veidekke fastigheten. Framför allt är det bostäder Veidekke vill bygga:
- Deras detaljplaneförfrågan syftar till att ändra fokus så att fler bostäder tillåts, säger Anna Hall och förklarar att den gällande detaljplanen har fokus på handel till största del, och bara till viss del bostäder.
Med hjälp av en kulturmiljöutredning som väntas i april ska stadsbyggnadsförvaltningen ta ställning till kulturmiljövärdena på fastigheten, både in- och utvändigt.
- Då får vi ta ställning till om något bör bevaras och i så fall hur, säger Anna Hall.
Tidigare var hotellet ett riktigt landmärke, tack vare ett högt, väldigt spetsigt tak. Men taket brann på 1980-talet. Dessutom har huset byggts till flera gånger:
- Byggnaden som finns där i dag liknar inte den ursprungliga.
Parallellt ansvarar Veidekke för ett så kallat parallellt arkitektuppdrag. Tre arkitektkontor tävlar om ett vinnande arkitektförslag, något som kommunen just nu tar fram underlag till:
- Synpunkterna från informationsmötet och gåturerna kommer att gå vidare till programmet för det parallella uppdraget. Det innehåller bland annat riktlinjer för byggnadernas utformning, vad vi vill att arkitekterna ska göra och vad de ska ta hänsyn till, säger Anna Hall.
I uppdraget från politikerna finns även att utreda en ny gästhamn för att skapa flera gästplatser. Under mötet framkom bland annat kritik från entreprenörer med arbetsbåtar som menade att gästhamnen inte får knuffa undan entreprenörerna från orten. En svår nöt att knäcka i hamnen är även färjeläget, en fråga som det inte gavs några lösningar på under mötet.
Även representanter från hembygdsföreningen fanns på plats, ordförande Björn Åkerblom säger:
- Ämnet är hett, alla älskar den här delen av Dalarö. Vi vill ha en bra restaurang på platsen, och gärna en hotellrörelse inte bara bostäder. Jag tror att arkitekterna som deltog fick förståelse för att det inte får byggas något som inte passar in i miljön med de gamla, vackra villorna runtomkring. Det vill till att det nya smälter in i miljön, säger han.
Att flytta hamnverksamheten och färjeläget är heller inget som hembygdsföreningen är intresserad av, vare sig nu eller i ett längre perspektiv:
- Vi vill att orten fortsätter att vara replipunkt, det är Dalarös karaktär.
En lång rad frågor återstår dock att utreda innan planen blir verklighet. Förutom kulturmiljön väntas utredningar kring parkering, buller och miljö. Det tidigare strandskyddet återinträder varvid ny dispens måste sökas, likaså måste strandskyddsdispens sökas för gästhamnen. Enligt plankontorets tidplan kan detaljplanförslaget tas upp för antagande i stadsbyggnadsnämnden i september 2014.