I februari 2023 invigdes den nya återvinningscentralen på Ingmarsö, vilket är Österåker kommuns första ÅVC i skärgården. Det har länge varit efterfrågat på ön och nu verkar det också ha blivit den lyckosaga man hoppats på.
– Det har blivit otroligt populärt och fallit så väl ut, säger Elisabet Wennlund, tidigare ordförande i Ingmarsös byalag.
Det är onsdag och klockan är 14:45. Om en liten stund öppnar återvinningscentralen på Ingmarsö och personalen är på plats. ÅVC:n har varit efterlängtad av öborna som tidigare använt sig av grovsopfärjan på Ingmarsö Södra två gånger om året. Men nu finns det alltså en permanent lösning för dem som är fast- och fritidsboende på ön, något man också har kämpat hårt och länge med.
– Vi som bor här ute tycker att det tagit alldeles för lång tid. Det tog ju fem-sex år innan det var på plats. Men å andra sidan, den som väntar på något gott. Vi har fått det väldigt bra, säger Elisabet Wennlund, tidigare ordförande i Ingmarsös byalag.
Hon var med och invigde ÅVC:n i februari i år. På plats var även bland andra dåvarande landshövding Sven-Erik Österberg, kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) och Roslagsvattens avfallschef Peter Nyström. Den sistnämnde beskrev det då som en möjlighet att vara en inspiration för andra öar. Sedan tidigare finns det återvinningscentraler på tre skärsgårdsöar. Det rör sig om Svartsö, Runmarö samt Möja där byalaget på Ingmarsö också gjort studiebesök. Frågan har diskuterats länge på ön och Elisabet Wennlund berättar att det från början var framför allt en person som var drivande.
– Lasse Westling har inspirerat och varit vår konsult. Han kan allt om det här, vi har rådfrågat honom jättemycket. Han har varit med på alla möten, han har ställt upp och engagerat sig, berättar hon.
Lasse Westling var också med på invigningen tidigare i år. Han har varit engagerad i den här frågan sedan 1990-talet och var även med när Ingmarsös förra ÅVC invigdes 1998. På den tiden drev han bland annat ett projekt på Ingmarsö med fastighetsnära källsortering.
– Då hade vi alla fraktioner här vid tomten vid vår soptunna, med små metallbehållare för plåt, plast och förpackningar. Det drevs som ett projekt tillsammans med kommunen men tyvärr så fick man inte fortsätta med det projektet, berättar Elisabet Wennlund.
När hon senare blev ordförande för byalaget tog man upp frågan igen.
– Vi kämpade väldigt mycket med olika miljöfrågor här ute. Jag skrev en sammanfattning en gång och de antal mejl och studiebesök som gjorts sedan 2017 här ute i frågan är otroligt många, säger hon.
Även om Elisabet Wennlund tycker att det tagit för lång tid att inrätta ÅVC:n så trycker hon på att öborna är väldigt nöjda med resultatet.
– När det går bra är det viktigt att de som engagerat sig i frågan, även på kommunen och Roslagsvatten, får veta att vi är så nöjda. Det är viktigt att det kommer fram tycker jag.
Sedan i våras har alltså Ingmarsös nya återvinningscentral öppet på onsdagar och lördagar. En av dem som cyklat dit i dag är Bertil Ågren, tidigare styrelseledamot i byalaget.
– Det här har funkat jättebra. Vi har ju jobbat med det här i säkert tio år. Tidigare när vi hade grovsopfärjan var man tvungen att samla på sig högar hemma men nu slipper man det. Det är ordning och reda, säger han.
Nästan exakt när klockan slår 15:00 börjar det rulla in folk till återvinningscentralen. Några har släp som de fyllt med pappkartonger, trasiga stolar och elavfall. Vissa saker är mer hela än andra och de artiklarna hamnar i en återbruksstuga man satt upp. Är man uppmärksam kan det gå att göra några riktiga fynd där. Det kan till exempel röra sig om böcker, verktyg eller leksaker som inte används längre. En av dem som brukar nyttja bytesboden är Victor Wahlcrantz som driver bageriet på Ingmarsö.
– Vi älskar gamla grejer! Vi har nog tagit tillbaka hälften av vad som legat där. Senast tog jag en massa sjökort som jag ska tapetsera vår toalett med, säger han.
Bertil Ågren berättar att han ännu inte bytt till sig något i boden men han är fortfarande väldigt nöjd med hur allting fungerar, inte minst servicen. Även Elisabet Wennlund lyfter fram personerna som jobbar där som ett stort plus.
– Man kan fråga om allt och de hjälper till, även med att bära stora grejer. De är verkligen hjälpsamma och oerhört professionella, säger hon.
En av de personerna är Henrik Pettersson och han bekräftar att responsen varit väldigt god.
– Folk är oerhört nöjda så det känns väldigt lyckat. De slipper det här med färjan två gånger per år och kan komma hit med lite grann i taget. I och med att det är plast- och pappersförpackningar så minskar ju även soporna i hushållsavfallet. Det är väl en fördel också, säger han.
Bertil Ågren känner igen sig i det.
– Just det, det är nästan inga vanliga sopor alls nu. Sedan tycker många att ni är väldigt trevliga och hjälpsamma här, säger han till Henrik som blir lite lätt generad.
– Bra, svarar han kort innan de båda börjar skratta.
Text: John Gimling