I januari överlämnade Post- och telestyrelsen (PTS) ett förslag till en ny modell för bredbandsstöd till regeringen. Syftet är att nå målen för bredbandsutbyggnaden på landsbygden där utbyggnad på kommersiella villkor sannolikt inte kommer att ske inom de närmaste tre åren.
Men förslaget har väckt kritik. Bland annat ställs krav på att aktören måste ha ekonomisk, affärsmässig och operativ förmåga att genomföra de utbyggnadsprojekt för vilka man söker stöd, vilket i praktiken innebär att nystartade fiberföreningar med små ekonomiska medel får svårt att få bidrag beviljade framöver.
Cirka 30 procent av alla bredbandsuppkopplingarna utanför tätort kommer från byanät, små föreningar på landsbygden över hela landet som bygger och driver egna bredbandsnät. Byanätsforum samlar och stöttar dessa föreningar, och här ingår många av de små bredbandsföreningar som finns i Stockholms skärgård.
– Det som oroar oss är att bredbandsföreningar inte ska vara aktuella att söka medlen. Man skriver att de under vissa förutsättningar är aktuella men har i kriterierna i princip gjort det omöjligt för nya föreningar att kunna delta i fiberutbyggnaden trots de goda resultat som den utbyggnaden gett hittills. Det är ju de stora kommersiella aktörerna som inte lyckats att leverera bredband på landsbygden, säger Terese Bengard som är verksamhetschef för Hela Sverige ska leva, en av organisationerna bakom Byanätsforum, i ett uttalande.
– En nystartad förening har ingen stark ekonomi att visa upp. Allt bygger på anslutningsavgifter och i många fall även på ekonomiskt stöd för att det ska gå ihop. Detta har hittills funkat bra och vi förstår inte vad orsaken till förändringen är, säger Tommy Nilsson på Byanätsforums kansli.
Efter kritiken har PTS dock öppnat för att göra vissa förändringar.
– Vi överväger att det ska vara tillräckligt att man samarbetar med någon aktör som har den här erfarenheten. Det kan vara entreprenörer eller andra byanätsföreningar eller en operatör som man bedriver ett projekt tillsammans med, säger Maria Sörman, chef för enheten för bredbandsstöd på PTS, till Sveriges radio.
Beslut om den nya modellen väntas till sommaren.
Fakta/BREDBANDSSTÖD
- Totalt kommer 650 miljoner kronor att gå till bredbandsstöd, fram till och med 2022.
- Under 2020 kommer PTS att utlysa 136 miljoner kronor i bredbandsstöd och använda 14 miljoner kronor till att administrera stödet.
- Nätbyggare kan under 2020 ansöka om bredbandsstöd från PTS för att bygga bredband i fyra utvalda regioner. De fyra regionerna är Blekinge, Västra Götaland, Värmland och Västernorrland.
Källa: PTS