Den första fångsten av svartmunnad smörbult, en invasiv art, har nu konstaterats i Stockholms skärgård. Även i Blekinge och Bråviken har nya fynd gjorts.
Vid provfisken utanför Muskö i Nynäshamn i förra veckan fångades en svartmunnad smörbult, rapporterar Sveriges lantbruksuniversitets (SLU). Fyndet är det hittills nordligaste som bekräftats i svenska vatten och det är första gången SLU hittat arten i Stockholms skärgård.
Svartmunnad smörbult hör ursprungligen hemma i Kaspiska Havet och Svarta Havet men har spritt sig till våra vatten via fartygens barlasttankar. 1990 upptäcktes den i polska Gdanskbukten och 2008 gjordes det första svenska fyndet, i Karlskrona. 2010 påträffades den i Karlshamn och samma år rapporterade sportfiskare om fångster från Gotland och Göteborgs hamn. I år har SLU:s provfisken resulterat i fångster på tre nya platser: Förutom Muskö även i Bråviken samt Torhamn i Blekinge.
Svartmunnad smörbult har enligt SLU många egenskaper som gynnar en invasiv art: den är tålig för varierande miljöförhållanden och klarar väldigt skiftande temperaturer. Den kan fortplanta sig i både söt- och saltvatten, blir könsmogen tidigt och kan leka upp till sex gånger under en säsong. Den är revirhävdande och aggressiv och större än de inhemska smörbultarna vilket gör den till en framgångsrik konkurrent. I Östersjön lever den främst på musslor och kan därmed vara en konkurrent till flundran. Även tånglake och den inhemska svarta smörbulten kan få svårt att hävda sig mot nykomlingen.
I Gdanskbukten har den svartmunnade smörbulten brett ut sig på bekostnad av andra arter, och är väldigt vanlig. I Karlskrona och Visby hamn betraktas arten som väl etablerad. Längs den polska kusten liksom i sitt ursprungsområde är den en vanligt förekommande matfisk, liksom föda åt andra rovfiskar samt skarven. Vilka effekterna blir på ekosystemet om arten blir så vanlig att den förändrar näringsväven i Östersjön kan forskarna inte säga.