
150 personer samlades i Abborrvass på Svartsö förra lördagen på invigningen av skärgårdsföretaget Örätts nya produktionskök.
Svartsöborna Cilla Heurlin, Lena Salomonsson och Catarina Zederman som driver Örätt kan nu äntligen få laga mat på hemmaplan.
– Vi är superglada. Det känns otroligt overkligt att det här nu är klart. Vi har sedan starten av det här projektet följt några ledord; skärgård, samarbete med Stockholm, kvinnor, närodlat, ekologiskt, året runt och att vi ska vara förädlare. Och allt det här gör vi idag. Det är ganska häftigt, säger Cilla Heurlin och utbringar en skål tillsammans med jublande och hurrande besökare.
Efter att bandet klipptes av Svartsö förvaltning AB , som låtit bygga köket, fick alla en premiärtur i kökets alla delar som är så stort som 250 kvadratmeter.
– Det är ett rent produktionskök. Man går in i ena änden där man byter om och ut i andra änden där matlådor packas och slutligen skickas iväg, säger Cilla Heurlin.
Stämningen var på topp och besökarna bjöds på bubbel, välsmakande snittar, rårakor och annat gott.
I början av september kan Örätt starta produktionen av ekologisk barnmat, matlådor för vuxna, och andra rätter i sitt nya kök.
Se köket invigas här: Video