Politikernas valturnéer är igång. I förra veckan besökte Moderaternas partiledare Ulf Kristersson Österåker, där han hann med att besöka både den splitternya multiarenan och Sjöräddningssällskapet. Skärgården följde med.
Den 13 000 kvadratmeter stora multiarenan med gyllenfärgad träfasad strax utanför Åkersberga har ännu inte officiellt invigts. Men redan pågår viss verksamhet innanför dess dörrar. Här tränar för dagen svenska landslaget i bordtennis inför stundande EM.
– Det känns bra att jag har många ursäkter nu, det är värre när man spelar mot åttaåringar på skolan, skrattar Ulf Kristersson (M) och kavlar upp ärmarna inför matchen med VM-silvermedaljören Truls Möregårdh.
– Bra feeling ändå! berömmer Möregårdh efter att snabbt ha utklassat partiledaren.
Efteråt pustar Ulf Kristersson ut nere i arenans cafeteria och vi passar på att få en pratstund.
Om du blir statsminister i höst – hur vill du underlätta för människor att bo och verka i skärgården?
– Det är ju några frågor som det alltid varit strid om. Man vill kunna bruka mark på olika sätt och då är strandskyddsfrågorna en stor sak, liksom överklaganderegler för byggnationer. Sedan är det transporterna. Vi har varit bekymrade en lång tid över att vi har extremt höga bränslepriser och tycker man att det är dyrt att tanka en bil är det inget mot att tanka en båt. Lägger man det till allmän inflation och räntehöjningar så har vi krävt att man ska sänka beskattningen och biobränsleinblandningen så att man får ner priserna till mer europeiska nivåer.
Ulf Kristersson lyfter också fiskefrågan, som partierna i riksdagen under det senaste året blivit allt mer överens om är akut.
– De flesta i skärgården är ju förstås inte fiskare, men flera är beroende av fisket. Där är jag bekymrad över Östersjön. Det handlar i grund och botten om trålfisket som man måste göra något åt, både för att rädda bestånden men också för att de småskaliga fiskarna ska ha någon chans överhuvudtaget. Det har gått långbänk i den frågan. Sen är det ju de eviga frågorna om skarv och säl.
En nyare fråga handlar om vindkraften. Där har Moderaterna varit splittrade – riksdagsledamoten Kjell Jansson är en hård motståndare till vindkraftparker utanför skärgården samtidigt som finansborgarrådet Anna König Jerlmyr välkomnar dem. Hur ser du på frågan?
– I grund och botten är vi inte splittrade. Vi är för vindkraft – alla fossilfria energislag kommer att behövas, men vi är skarpt emot de som anser att vindkraft kan ersätta andra planerbara kraftslag. Sen är frågan var de ska vara. Där har skärgårdsbor samma rätt att ha en uppfattning som alla andra människor. Det är lätt att sitta i Stockholms innerstad och säga att där ute borde man bygga, men det är hyckleri. Vi är inte generellt emot vindkraft, men att som Miljöpartiet vilja ta bort vetorätten för just vindkraften funkar inte.
Samtidigt finns platser till havs där vindkraftverk inte stör boende.
– Då kommer man ofta in på Försvarsmakten som inte heller är emot havsbaserad vindkraft generellt, så länge de själva i detalj fått ta ställning till den. Man måste veta hur det påverkar både ytfartyg och ubåtar och utländsk makts förmåga att gömma sig. Där ska man ha stor respekt.
Har du någon egen skärgårdskoppling?
– Jag har seglat med vänner till Åland några gånger men är ärligt talat bättre som gast och matlagare än sjöman. Jag är Mälarkille och tycker om det lite sötare, varmare vattnet!
Turnébussen kör vidare och nere vid Sjöräddningens station vid Österskär väntar Ragnar Tingström och Mikael Carlsson samt ytterligare ett antal jourhavande sjöräddare från RS Stockholm. De visar upp det senaste tillskottet till flottan: den ännu ej döpta 11-11, och berättar om frivilligverksamheten med räddnings- och medlemsuppdrag. Hittills i år har RS Stockholm haft runt 500 uppdrag vilket är ganska normalt.
– Vi gör det här för att vi tycker att det är viktigt och roligt att få hjälpa till. Även om man kommer hem klockan fyra en novembernatt så somnar man med ett leende på läpparna, säger Ragnar Tingström.
Ulf Kristersson är själv medlem i Sjöräddningssällskapet, men blir överraskad av verksamhetens omfattning.
– Jag trodde mest att man hjälpte båtar med soppatorsk. Men det är ju också sjuktransporter och ambulanser, och mängden uppdrag var större än vad jag förstått.
Det illustreras lämpligt nog när det inkommer ett skarpt prio 2-larm mitt under besöket. En axelskada i Finnhamnsområdet kallar och sjöräddarna förbereder sig på att ta emot ambulanspersonal och kasta loss.
– Man skulle kunna tro att det var regisserat, men det är det faktiskt inte, skrattar Mikael Carlsson.
Vad tar du med dig från besöket?
– Att det här är när svensk frivillighet funkar som allra bäst – när man förenar professionell kunskap med frivilligt engagemang. Allt ifrån att människor skänker båtar till allt ideellt arbete som läggs ner, säger Ulf Kristersson innan han hoppar in i turnébussen igen, som nu ska styra kosan mot dörrknackning i Sollentuna.
Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande i Österåker, är mycket nöjd med dagen.
– Jag är jätteglad att Ulf har fått se att solen alltid skiner på Österåker och den här delen av skärgården.