
Med Calle Schewens vals, operasång, bryggkluck och strålande sol invigdes Möjas nya stolthet Roland Svensson-museet i förra veckan. Hundratals besökare kom för att se portarna till det efterlängtade lilla museet slås upp.
Himlen var blå och marken framför det lilla nybyggda museet i Ramsmora svart av folk som ville få en skymt av Roland Svenssons tavlor, penslar och målarrockar, när museet i hans ära invigdes i söndags förra veckan.
Nuvarande ordförande i Roland Svensson-sällskapet, Berndt Festin, inledde med att berätta om hur skärgårdskonstnären framför alla andra, Roland Svensson, kom till Möja och skapade sig sin oas på Tornö vid Möjas nordöstra spets.
Det nybyggda museet är en kopia, dock något större, av den ateljé som Svensson byggde på Tornö under 1950-talet. Familjen, i söndags representerade av barnen Torbjörn Svensson och Liv Marriott, har bevarat ateljén i exakt det skick som fadern lämnade den. Något som har möjliggjort skapandet av museet i Ramsmora där besökarna inte bara får njuta av konst från Roland Svenssons stift och penslar. Här finns också färgknivar och målarrockar, färger och paletter, ränslar och skissblock, brev, vykort och till och med Roland Svenssons gamla radio.
Det nya museet har även en tillbyggnad i form av en utställningsdel som ska användas för utställningar med lokala konstnärer, liksom skärgårdskonstnärer.
– Det här är ett kvalitativt besöksmål som kommer att ha öppet året runt. Vi har redan fått spontana förfrågningar från charterfartyg, säger Britt Fogelström i öns turistförening som varit drivande i skapandet av projektet och som tillsammans med sin man Sune Fogelström har upplåtit marken vid Ramsmora brygga där museet ligger.
Hon menar att museet blir ett viktigt tillskott för ön:
– I och med kombinationen av bra kollektivtrafik som gör det möjligt att resa tur och retur över dagen, liksom en året runt-öppen restaurang i närheten, tror vi att det här kommer att bli ett viktigt besöksmål för ön, säger Britt Fogelström.
Invigningen inleddes med Möjakören som under ledning av Dan Enberg sjöng Möjavalsen och Ingrid Dardels polka.
Berndt Festin fortsatte med att berätta om engagemanget hos medlemmarna i Roland Svensson-sällskapet, men framför allt hos Möjaborna själva, som gjort museet möjligt.
– Möjaborna ställde upp och skänkte pengar, och när de hade sagt sitt kom den offentliga finansieringen, liksom många privata givare, sa Berndt Festin.
Hittills har kostnaden för museet varit 1,5 miljon kronor, men sannolikt behövs ännu en slant. Värmdö kommun är en av bidragsgivarna, som bidragit med en slant till en hygienbyggnad som kommer att vara öppen för allmänheten i samband med att museet har öppet samt då Waxholmsbåtarna trafikerar bryggan.
Torbjörn Svensson uttryckte även han sin tacksamhet över att museet nu finns på plats:
– Cirkeln sluts i dag, 80 år efter att han kom hit till Ramsmora för första gången. Platsen kunde inte vara bättre vald. Geografiskt var detta den plats som kom att betyda mest för honom som människa och som bild- och skriftkonstnär, sa han med hänvisning till att det även var här som Roland träffade sin hustru, konstnären Ingrid Svensson.
Operasångaren Carl Unander-Scharin sjöng sedan Till havs, varefter Möjakören ledde allsången Calle Schewens vals.
Därefter berättade professorn i konstvetenskap Bo Grandien om Roland Svenssons konstnärskap, hur han arbetade från skiss till färdig målning liksom om vilka stilmarkörer som finns i hans konstverk.
Med Rolands Svenssons skrivbordssax i handen tog sedan Skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming (C) till orda och hyllade Möjaborna som han såg som ett exempel på skärgårdsbornas starka drivkrafter.
– Ingenstans i Sverige finns så mycket handlingskraft som här på Möja. Vi fastlandsbor har mycket att lära av Möjaborna i det avseendet, sa han.
Med bandet klippt var det så dags för besökarna att ta en titt i museet. Liv Marriott fanns på plats och var mycket nöjd:
– Museet betyder mycket för familjen, både pappa och mamma hade varit väldigt förtjusta över att se detta bli verklighet.