KRÖNIKA. Vi svenskar är enligt flera undersökningar ett myndighetstroget folk. I en rapport presenterad av EU uppger omkring 70 procent av svenskarna att de har en hög tilltro till olika statliga institutioner. Det är en långt högre siffra än EU-snittet. Endast var fjärde europé (omkring 25 procent) uppger att de litar på sitt lands parlament. Men även om siffrorna är höga så har tilliten till såväl civilsamhället som myndigheterna börjat svikta även här om man ser över tid. Det märker vi på redaktionen också genom att vi nästan dagligen får in nyhetstips från er läsare som berättar om hur någon kommun eller myndighet fattat ett beslut som snarare sätter krokben för medborgarna än att faktiskt gagna dem. Nyligen fick jag höra kommentaren: ”Är det inte meningen att myndigheterna ska arbeta för medborgarnas bästa? Det känns som de gör precis tvärtom”.
Och det är just det. Många beslut uppfattas som verklighetsfrånvända och det gör ju att misstroendet för myndigheterna bara ökar. Det är ännu en bra bit kvar till att vi ska bli lika pessimistiska som de övriga européerna, men den godtrogne svensken med ett högt förtroende för myndighetssystemet är snart inte kvar, det är ett som är säkert.
Det finns dock myndigheter som jobbar för att vända trenden. Medvetet eller omedvetet ska jag låta vara osagt. Förstås tänker jag på Ö för Ö som länsstyrelsen arrangerar.
Genom att gå ned på gräsrotsnivå och ta reda på hur lokalborna vill utveckla sin ö istället för att bestämma över deras huvuden skapas förtroende mellan båda parter.
I förra veckan arrangerades Ö för Ö på Ornö. Jag var där liksom många andra. Många vettiga förslag över hur Ornö bäst kan utvecklas kom upp på agendan. Läs mer om det på sidan fem.
Jag vet inte om något annat initiativ där andra myndigheter jobbar på samma sätt. Men det är nog något som fler borde ta efter. Det finns flera vinningar. Utöver ökat förtroende får också myndigheter och lokalbor bättre förståelse för varandra.
Och framförallt: besluten som fattas blir mer på medborgarnas villkor!
Så framgångsreceptet är alltså att mötas. Tänk att människan levt på jorden i miljontals år och ändå behöver påminnas om just det.