
Elise Mörners möhippa på Utö förra helgen fick ett abrupt slut. Taxibåten, som skulle köra hennes sällskap tillbaka till fastlandet, körde rätt upp på ett skär och två personer fick föras till sjukhus.
Efter en kontroll visade det sig att befälhavaren hade alkohol i utandningsluften.
Polisen har inlett en förundersökning om sjöfylleri.
Elise Mörner och hennes kompisar hade haft en riktig festkväll på Utö under lördagen. För att ta sig tillbaka till fastlandet hade sällskapet beställt en taxibåt som skulle köra dem till Dalarö. Men så långt kom de aldrig. Mellan Ersholmen och Sandskär, strax utanför Ornö, händer något.
– Jag märkte att båten åkte väldigt fort. Sedan dunsade båten till två gånger och vi flög runt ombord. Det var ungefär som att man fyller en godispåse med luft och skakar om, säger Elise Mörner.
Taxibåten hade snurrat runt sin egen axel och till sist kört rätt upp på ett skär. Totalt fanns 16 personer ombord, inklusive de två besättningsmedlemmarna. Elise beskriver befälhavarens agerande efter olyckan som oansvarigt.
– Vi ville ringa till både sjöräddningen och SOS Alarm men befälhavaren sa nej. Allt han sa var att det här är sådant som händer. Då förstod vi att vi får lösa den här situationen själva, säger hon.
Sällskapet såg till att larma sjöräddningen, att båten stängdes av och att alla fick på sig en flytväst. Befälhavaren och besättningsmannen sätter sig, enligt Elise Mörner, på fördäck och röker.
– Det luktade väldigt mycket diesel så vi blev rädda att det skulle kunna börja brinna. Så vi tvingade dem att fimpa. Sedan bad de oss om vatten.
Larmet till Sjöräddningssällskapet (SSRS) kom in 02:51. Kort därefter ger sig Helge Skärlén vid SSRS Dalarö med besättning iväg. Ombord på taxibåten fanns en kvinna som är gravid i trettionde veckan och i samband med smällen ramlade hon på magen.
– Därför var det viktigt att komma fram snabbt så att vi kunde få iväg henne och andra skadade till sjukhus för kontroll, säger Helge Skärlén.
Sammanlagt fick två personer föras till sjukhus men ingen skadades allvarligt i olyckan.
– De flesta hade mest slagit i mjukdelar och ramlat på varandra, säger Helge Skärlén.
Han beskriver sällskapets agerande som rådigt och berömmer deras insats.
– De hade stor kompetens med att få ordning och reda ombord.
Utöver SSRS deltog även Kustbevakningen, Sjöpolisen och Militären – som just nu övar i området – i räddningsaktionen. Befälhavaren blåste positivt och fick följa med in till stationen för att lämna ett blodprov.
– Händelsen utreds nu som ett brott mot sjölagen och sjöfyllerilagen, säger förundersökningsledare Jan Ferb vid sjöpolisen.
Vid tidningens pressläggning var analyssvaret av befälhavarens blodprov ännu inte klart. Men han är tillsvidare misstänkt för bland annat sjöfylleri. Jan Ferb kan i nuläget inte säga vilken misstankegraden är.
– Det är så nytt allting. Först och främst måste jag försöka ta reda på hur den här båtturen kunnat sluta så tokigt, säger han.