
– Jag är så arg att jag funderar på att starta ett uppror för att försöka rädda den gamla fasta telefonin som ska läggas ned. Det säger Karin Österman, företagare och fastboende på Gräskö.
Åsikterna är heta om telefonin på Gräskö. Det gamla kopparnätet som innebar att det fanns fast telefoni via kabel ska läggas ned på ön den 3 juni. Det har Telia/Skanova beslutat. Företaget hänvisar till stormen Alfrida och att beslutet om nedläggning därför har gått snabbare än planerat.
– Vi brukar vanligtvis planera nedläggningar av kopparnätet och informera om detta ungefär ett år i förväg. Men nu har vi fattat beslutet att inte reparera det gamla nätet längre på Gräskö efter stormen, säger Inger Gunterberg, presskommunikatör på Telia/Skanova och tillägger:
– Vi kan inte garantera våra kunder den driftkvalitet vi vill med kopparnätet och vi kan erbjuda bättre telefoni och bredband på en gång med ny teknik via mobilnätet.
Den lösning som erbjuds kallas Framtidens nät och innebär att abonnenten får använda en router som ska klara trådlös telefoni bättre än vanliga mobiltelefoner. Routern förstärker signalerna bättre än en modern mobiltelefon, försäkrar Telia. Och om inte det skulle räcka erbjuder företaget förstärkning med extern antenn och även installatör på plats.
– Det här är en mycket mer driftsäker teknik än det gamla kopparnätet. Det går snabbare att få igång systemet vid tekniska problem. Vi behöver inte reparera nedfallna kablar eller resa nya stolpar, förklarar Inger Gunterberg och tillägger:
– Vi har dessutom tagit fram bra tjänster för telefoni och bredband till lägre kostnad jämfört med det man har betalat för att ringa med kopparnätet. Även bredbandet är billigare och nu kan dessutom alla få bredband. Med kopparnätet var det en begränsning beroende på hur långt ifrån telestationen man bodde.
Men på Gräskö är Karin Österman och hennes granne Anna Johansson mycket skeptiska till Telias löften.
– Jag blev så himla arg, säger Karin Österman. Mitt företag har ett avtal med Telia om fast telefoni, som jag inte tycker att de kan bryta eller ändra hur som helst. Dessutom är det ett fullkomligt felaktigt beslut. Kopparnätet är det säkraste som finns. Men nu försöker Telia få folk att tro att det nya systemet är bättre, trots att mobilmasternas täckning härute är instabil.
Anna Johansson, som driver Gräskö varv tillsammans med sin man, har varit utan fungerande fast telefon i flera veckor och någon lagning av den gamla telefonlinjen gör inte Telia längre. Däremot har hon fått en ny router skickad till sig med ett erbjudande om att prova en månad.
– Jag är tveksam till den nya lösningen. Vi är jätteberoende av fast telefoni både privat och till varvet, säger hon och fortsätter:
– Vi har tre barn och ett företag och har därför valt att ha två fasta telefonabonnemang i det gamla kopparnätet för att vi tycker det har fungerat och känns säkert. Nu vet jag inte hur vi ska göra. Jag tycker det är skandal att de stänger kopparnätet och att de inte reparerar det.
Karin Österman planerar nu sitt uppror.
– Jag har inte börjat än, men har tänkt mig att försöka nå så många gräsköbor som möjligt för hjälp att protestera mot Telias nedläggningsplaner, via lokal hemsida, facebook och fysisk lista med namninsamling i posthuset vid ångbåtsbryggan.
FAKTA
• Gräskö har ett 20-tal fastboende och omkring 200 fritidsboende personer.
• Ön drabbades hårt av stormen Alfrida under nyårshelgen. Många träd stormfälldes. Bland annat finns det fortfarande skador på öns teleledningar.
• Telia ersätter successivt de gamla kopparledningarna i skärgården med ”Framtidens nät”, som går via mobilmaster och förstärks via router - och vid behov med antenn.
• Vid elavbrott ska mobilnätet klara minst fyra timmar med befintlig batteribackup.
• I Sverige har Post- och Telestyrelsen, PTS, övergripande ansvar för medborgarnas kommunikationsbehov. Om det inte går att få fungerande telefoni till hushållet kan PTS bidra till andra lösningar – satellittelefon är ett exempel.