
Under 2022 genomförs tester med drönarleveranser mellan ICA Gräddö och boende på Tjockö. Syftet är att minska miljöpåverkan och öka service för boende i skärgården. Vissa är oroliga för de lokala butikernas överlevnad om projektet blir ny standard för handel och leverans.
Projektet kommer göras av startup-bolaget Aerit i Roslagen tillsammans med företagen ICAx, RISE och Norrtälje kommun. Verket för innovationssystem (Vinnova) stöttar projektet genom utlysningen “Drönare i klimattjänster för hösten 2021”. Testet kommer göras från ICA Gräddö och skicka paketleveranser och varor till boende på Tjockö.
Daniel Klemserud som är näringslivsutvecklare på Norrtälje kommun ser positiv på projektet:
– Vi ser många fördelar för såväl företag som invånare i framför allt skärgården och på landsbygden. Dessutom har projektet en positiv inverkan på miljö och ekonomi, säger han.
Men alla är inte lika positiva till projektet, Renée Eklind som bor permanent på Tjockö menar att det kan vara ett hot mot skärgårdens lokala butiker.
– Är det så att fler och fler börjar använda sig utav drönare så sjunker kundunderlaget i butiken. Då måste butiken slå igen och då kommer de som bor här inte få någon post eller medicin hit och de kommer inte att kunna beställa från Systembolaget. Det här är samtliga öbor medvetna om och de värnar om sin butik. Ingen är intresserad av att vara med i någonting som får öbutiken att lägga ner, för då är vi rökta på den här ön, säger hon.
Drönarna kan bara kan leverera varor upp till fyra kg som till exempel varm mat, pizza, mjölk eller medicin.
– Jag tror att från tekniska perspektiv så är det inget problem att genomföra det. Det har hänt redan i andra länder, säger Lei Chen som leder projektet.
Men än är det inte helt bestämt ifall Aerit ska leverera till boende eller bara butiker. Till våren kommer planen för projektet vara tydligare. Lei Chen förtydligar att ifall de ska skicka råvaror måste de samarbeta med öarnas butiker för att inte konkurrera ut den lokala verksamheten. De ska även ha en aktiv dialog med öborna för att se vilka behov som finns och arbeta utifrån det.
– Vi behöver ta deras åsikter i åtanke. Det är verkligen viktigt. Vi ska se hur vi kan bygga en lösning som alla är nöjda med.
Det ettåriga projektet är ett samspel av olika för att möjliggöra mer klimatneutral logistik.
– Det blir enklare att bo i skärgården eller glesbygden. De ska ha lika hög standard som de som bor i stan, säger Lei Chen.
Text: Moa Bergman