Våren 2017 fick Klas Henriksson, vd för Roslagens Jakt & Vilt, tillstånd att släppa ut tamfår på bete på en mindre ö i Vidingsöranskärgården. Strax därefter dök det upp mufflon och jägare på ön.
Ingen av de två personer som äger ön har gett tillstånd till utplacering av mufflonfår. Det är dessutom olagligt att sätta ut mufflon på öarna. Ingen av dem har heller gett Klas Henriksson tillstånd att jaga på ön.
– Jag har aldrig pratat med karln i hela mitt liv, säger en av markägarna.
Företagets bilder och bildtexter på sociala medier i kombination med Skärgårdens egna bilder visar att Roslagens Jakt & Vilt bedrivit jakt på ön.
Redaktionen har dessutom hittat en tomhylsa från ett klass 1-vapen på ön. Den typen av vapen används inte vid fågel-, har-, eller annan småviltsjakt. Vi har även hittat benrester efter ett större djur samt en svans från mufflon, vilken ser ut att vara slaktavfall. Utöver det har två vittnen vid olika tillfällen sett mufflon på Vidingsöran som ligger alldeles bredvid.
Den som gav Klas Henriksson tillstånd att släppa ut får på ön var den ena markägarens son, som brukar marken.
– Vi har haft får där själva, jag och min farsa, men det året hade vi inga, så då tyckte jag att Klas kunde ha lite får där.
Kände du till att det var mufflonfår som placerades ut på ön istället för tamfår?
– Jag har ingen aning vilka får det var som kom ut.
Hörde du talas om att det bedrevs jakt på ön?
– Nej. Jag har inte pratat med Klas, så jag vet inte riktigt.
Det finns även uppgifter om att det har bedrivits olaga jakt på mufflonfår på ön Vidingsöran i närheten. En stor del av den ön är naturreservat och förvaltas och övervakas av Skärgårdsstiftelsen.
– Jag måste hänvisa dig till den utredning som pågår. Jag har inga kommentarer, säger Jonas Davidson, regionchef norra Skärgården för Skärgårdsstiftelsen, när Skärgården frågar honom.
Har polisen varit i kontakt med dig?
– Jag har inga kommentarer på det.
”Roslagens Jakt & Vilt nämns alltid”
Länsstyrelsen har fått flera rapporter om att mufflon plötsligt dykt upp på öar i Norrtälje kommun. Ett namn nämns alltid av de som ringer till myndigheten: Roslagens Jakt & Vilt.
Den anonyma källan på länsstyrelsen berättar att det är skärgårdsbor och lokala markägare som plötsligt upptäckt de främmande fåren på markerna. Och de är tydliga när de nämner ursprunget: det är jaktbolaget Roslagens Jakt & Vilt som har placerat ut dem för att bedriva kommersiell jakt.
Tobias Hjortstråle, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm vill inte kommentera uppgifterna men säger:
– Vi får rätt mycket rapporter om att det plötsligt dyker upp mufflon på skärgårdsöar.
Utbredningen av den invasiva arten verkar vara koncentrerad till några få områden:
– De rapporter jag fått är från Möja och Harö i Värmdö kommun och Vidinge i Norrtälje kommun.
– Jag har inga rapporter från den norra skärgården i övrigt. Inte heller från södra skärgården.
Enligt Tobias Hjortstråle är det ett brott mot jaktlagstiftningen att flytta vilda djur.
– Det spelar ingen roll om djuret tidigare vistats vilt eller i ett hägn. Du får inte flytta på det.
Tobias Hjortstråle säger också att det inte är ovanligt att djur som förkommer i ett stort antal i vår fauna också har en naturlig spridning i landskapet.
– Vildsvinen simmar och rör sig och vi har ganska mycket vildsvin i delar av skärgården eller i kustlandskapet på fastlandet. Då kommer också vildsvinen att sprida sig ut till öar. De både går på isen och simmar.
Får är däremot en djurart som inte är känd för att simma, enligt Tobias Hjortstråle.
– Så om det plötsligt dyker upp mufflon på en ö någonstans i mellan- eller ytterskärgården, då krävs det inte speciellt många högskolepoäng för att räkna ut att det där fåret har fått hjälp att komma till ön, säger Tobias Hjortstråle.
– Men att kunna bevisa vem som tagit dit fåren, det är en annan sak, påpekar han.
Mufflon är inte ett naturligt djur i Sverige. Mufflonfåren kommer från gränsområdet mellan östra Europa och Mellersta östern.
Tobias Hjortstråle:
– När du släpper ut det djuret vilt i Sverige riskerar du att få sjukdomsutbrott. Det kan man bara titta på våra kräftor: vi försökte rädda flodkräftan genom att plantera ut signalkräftor. Det visade sig att signalkräftorna spred kräftpesten och flodkräftorna dog ut i de sjöar där vi hade satt ut signalkräftor.
”Jagade på markägarnas begäran”
Klas Henriksson förnekar att han släppt ut mufflon, men bekräftar att han jagat mufflon på den aktuella ön – på markägarnas begäran. Det stämmer inte, hävdar de båda markägarna.
– Jag har aldrig släppt ut mufflon någonstans i det fria. Det är olagligt. Jag jagar på många olika öar i Sverige där det varit mufflon i många år. Jag jagar även på många marker på fastland där det finns mufflon. Vissa markägare vill ha hjälp att skjuta bort dem och andra ser positivt på att ha mufflon på sina marker.
– Mufflon kan ha planterats ut eller rymt från hägn på olika marker i Sverige men det är inget jag känner till.
Enligt uppgifter till oss har du släppt ut och jagat mufflonfår på den här ön i Vidingsörans skärgård?
– Det stämmer inte. Vi har aldrig släppt ut några mufflon. Vi jagar bara mufflon.
Jag uppfattar ditt svar som att du nekar till att ha släppt ut och jagat mufflonfår på ön. Är det korrekt?
– Vi hade planer på att släppa ut får på ön men eftersom det fanns mufflon på ön kunde vi inte släppa ut några får. Markägaren på ön vill inte ha mufflon på sin ö därför sköt vi bort dem.
Vilken markägare har du pratat med? Vad heter han?
– En av jakträttsinnehavarna. Markägarens son.
Markägarens son säger dock:
– Jag kan inte lova någon att få skjuta på annans mark. Det är inte min mark.
Båda markägarna till den aktuella ön säger att det inte fanns några mufflon på platsen vad de känner till när Klas Henriksson ville släppa ut får där. De har aldrig bett honom att skjuta något på sina marker.
Jonas Hållen