Sett till statistiken är det bara en liten del av båtfolket som har en toalett ombord.
För de utan toalett finns idag ingen samordnad kontroll över var de kan göra sig av med sitt avfall.
Men nu ska det bli ändring.
Det var i början av mars som Miljömålsrådet presenterade sin åtgärdslista för året. Totalt finns 24 punkter med på listan. Transportstyrelsen, som är en av totalt sjutton myndigheter i rådet, fick två nya uppdrag.
– Vi ska tillsammans med Naturvårdsverket bland annat se över hur problemen och reglerna ser ut med toalettavfall från fritidsbåtar, säger Lina Petersson vid Transportstyrelsen.
Sedan den 1 april 2015 är det förbjudet för fritidsbåtsägare att släppa ut toalettavfall i sjön. Därför har Transportstyrelsen hittills haft ett stort fokus på olika tömningsmöjligheter för fritidsbåtsägare som har en toalett ombord. Men enligt Båtlivsundersökningen från 2015 uppger 89 procent av båtfolket att de inte har någon toalett ombord.
– Alltså är det bara en liten andel som kan göra sig av med avfallet på ett miljösäkert sätt genom sådana tömningsstationer, säger Lina Petersson.
Idag finns ingen samordnad kontroll på vilka möjligheter det finns för båtfolk utan toalett att göra av sitt avfall.
– Därför finns ett stort behov av att hitta lösningar även för dem, så att även de kan göra sig av med sitt avfall på ett miljövänligt sätt, säger Lina Petersson.
Syftet med uppdraget är att göra det tydligt för var ansvaret för toalettavfall från fritidsbåtar ligger. I slutet av nästa år väntas den förstudie som just har påbörjats att vara klar. Miljömålsrådet inrättades för två år sedan för att stärka myndigheternas samarbete för att nå Sveriges miljömål. Tanken är att rådet varje år ska presentera en lista på åtgärder som berörda myndigheter ska arbeta med det följande året. Transportstyrelsen har sedan tidigare haft i uppdrag att bland annat verka för att minska användandet av otillåten båtbottenfärg på fritidsbåtar.