
Förbudet mot att fiska torsk i Östersjön slår hårt mot de småskaliga yrkesfiskarna. ”En katastrof”, säger fiskarna i Grisslehamn, som fortfarande väntar på besked från regering om kompensation.
Dick Tillberg har fiskat torsk i över 35 år. Det livnärde han sig på fram till årsskiftet. Då utökades torskfiskeförbudet till hela Östersjön.
– I princip innebär det ett yrkesförbud för mig och mina kollegor, säger han.
I juli 2019 proklamerade EU torskfiskestopp i östra Östersjön med tolv timmars varsel. Anledningen var torskens dåliga status, främst dålig hälsa och småväxthet.
När stoppet för fiske av torsk utökades till hela Östersjön vid årsskiftet drabbades ännu fler småskaliga fiskare. Trots att det nu gått två månader har Dick Tillberg och kollegorna Jonny Ekholm och Andres Kübar fortfarande inte fått något besked om ekonomisk kompensation.
– Vi har inte hört något av vare sig av myndigheter eller politiker, säger Dick Tillberg.
De svenska yrkesfiskare som drabbades av den första delen av stoppet förra året får en ekonomisk kompensation av staten via Jordbruksverket.
Men Elin Gunve på Jordbruksverkets fiskerienhet kan inte ge något besked till Dick Tillberg.
– Fram till dagens datum har vi inte fått något uppdrag från regeringen att ändra i programmet. Det är regeringen som beslutar om stödet.
Vet du när regeringen kommer att ta beslut om kompensation till de som drabbades av torskfiskestoppet vid årsskiftet?
– Nej, vi har inte fått några indikationer om det.
Henrik C. Andersson, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen i Stockholm, stödjer fiskarnas kritik av förbudet:
– Torskfiskeförbudet borde inte gälla i Ålands hav. Det är inte här problemet med torsken finns. Jag skulle tro att det här beror på ett administrativt slarv, att man för enkelhetens skull ringade in hela Östersjön. Det nya förbudet kombinerat med att trålarna drar upp all strömming – det är helt enkelt den värsta tänkbara kombinationen.
Även politiker protesterar nu mot hur förbudet slår.
I ett brev till klimat- och miljöminister Isabella Löwin skriver skärgårdsregionrådet Gustav Hemming och Nils-Olof Lindfors (C), regionråd i region Norrbotten:
– Torskförbudet riskerar att slå ut de delar av fisket som bedrivs i hållbar omfattning av småskaliga yrkesfiskare längs den svenska Östersjökusten.
Riksdagsledamoten och agronomen Betty Malmberg (M) menar att ersättningen till yrkesfiskarna för torskfiskestoppet är för låg och att stoppet dessutom strider mot regeringens eget miljömål:
– De globala Agenda 2030-målen som regeringen har ställt sig bakom handlar bland annat om att säkerställa tillträde för småskaliga ickeindustriella fiskare till marina resurser och marknader, skriver Betty Malmberg i en skriftlig fråga till landsbygdsminister Jennie Nilsson.
För att få del av ekonomisk kompensation för det uteblivna fisket krävs det också i dag att fiskarna har fiskat torsk under de två senaste åren.
Under tiden som storleken och omfattningen på stödet debatteras i riksdagen väntar Dick Tillberg och hans kollegor på besked om de överhuvudtaget ska få några pengar.
Förra året plockade Dick Tillberg upp sju ton torsk i grovmaskiga garn som han filéade och sålde till butikerna i Grisslehamn. Nu ser framtiden mörk ut.
– Vi har hållit på med det här 35-40 år allihopa och vi är alla över sextio år. Vad ska vi göra?
– Och varför får vi inte något besked om kompensationen? Jag trodde inte staten kunde behandla folk på det här sättet.
Tidningen Skärgården har vid flera tillfällen sökt landsbygdsminister Jennie Nilsson via hennes pressekreterare Simon Andersson, men ministern har inte återkommit med något svar.