Havs- och vattenmyndigheten (HaV) inför stopp för fiske efter ål i svenska havsområden. Stopperioden gäller från 1 oktober till 31 december i år. Det innebär att fiskereglerna för ål skärps ytterligare.
Stoppet införs när ålvandringen är som störst genom Öresund. En stor del av den ål som vandrar ut från Östersjöområdet för att leka, vandrar just genom Öresund.
– Ålen får då bättre förutsättningar att fortsätta sin resa utan att påverkas av annat fiske, säger Sofia Brockmark, utredare vid HaV.
Bakgrunden är att EU:s ministrar med ansvar för fiskefrågor under de senaste fem åren beslutat om ett tre månaders fiskestopp av europeisk ål i havet. Stoppet ska enligt EU:s bestämmelser införas under en sammanhängande tidsperiod, mellan den 1 augusti 2022 och 28 februari 2023, då vandringen av ål är som störst. Detta är ett förtydligande och en skärpning jämfört med tidigare års politiska beslut.
– Stoppet ska även omfatta all form av fiskeaktivitet efter ål i havet. Det innebär att det även blir förbjudet att sumpa ål under förbudsperioden, säger Sofia Brockmark.
Mängden glasål (ålyngel) som når Europas kust varje år har under de senaste femtio åren minskat med 90–95 procent. Den ligger fortfarande på en kritiskt låg nivå, mycket långt ifrån nivåer som indikerar ett hållbart bestånd. Ålen är bedömd som akut hotad.
Fakta/Ål och ålfiske
Sedan 2007 råder ett generellt förbud att fiska ål i Sverige. Den som ändå råkar fånga en ål måste försiktigt släppa tillbaka den. Vissa yrkesfiskare, som har särskilt ålfisketillstånd från HaV, är undantagna från fiskeförbudet. Sedan 2008 beviljar HaV inte några nya tillstånd.