En privatperson har anmält fällning av ett större antal träd i Riddersholms naturreservat till länsstyrelsen. Genrebild, ej från det aktuella tillfället. Foto: Pixabay
Länsstyrelsen anmäler fällning av 45 träd på Skärgårdsstiftelsens mark i Riddersholms naturreservat till polisen. “Ett missförstånd”, enligt stiftelsen.
Det var en privatperson som i januari i år lämnade in en anmälan till länsstyrelsen om att omkring 45 träd, varav 30 stora och 15 mindre, tagits ner på Skärholmsgrynnans udde i Riddersholms naturreservat på Rådmansö. I anmälan skriver personen att “det som tidigare var Skärholmsgrynnans vackra udde, med harmoni och karaktär är borta. Borta är även de fåglar, övriga djur och växter i samspel som var en del av uddens liv.”
Enligt anmälan ska det vara Skärgårdsstiftelsen, som är markägare och reservatsförvaltare, som har fällt träden på udden.
“För mig känns det som Skärgårdsstiftelsen gjort ett övergrepp på den specifikt särpräglade natur som kännetecknar Skärholmsgrynnan”, skriver anmälaren.
I naturreservatets föreskrifter står att det är förbjudet att avverka “eller utföra andra skogliga åtgärder annat än naturvårdsåtgärder som anges i skötselplanen”. Reservatets skötselplan föreskriver dock inga sådana åtgärder.
Området är dessutom ett Natura 2000-område som har en fastställd bevarandeplan, och omfattas av 100 meters strandskydd där det är förbjudet att fälla mer än ett fåtal träd utan dispens.
Någon dispens för åtgärderna har dock varken sökts eller beviljats av länsstyrelsen, vilket nu föranleder att man anmäler trädfällningen till polisens Miljöbrottsgrupp. Trädfällningen har orsakat mer eller mindre bestående förändring i naturmiljön, skriver man.
Brottet kan ge böter eller fängelse i upp till två år.
I ett mejl till Skärgården skriver Karin Strandfager, naturvårdschef på Skärgårdsstiftelsen, att träden fälldes på grund av ett missförstånd:
“Planen med naturvårdsarbetet på udden var att det skulle röjas sly och mindre buskar för att underhålla en av våra besöksplatser i reservatet, främst för att förhindra igenväxning. En sådan åtgärd kräver inte något dispensförfarande. Under den här tiden hade vi ett arbetslag från Norrtälje kommun inne som jobbade i reservatet som en del i kommunens arbetsmarknadsarbete. Vid arbetena på udden skulle det inte fällas några träd men tyvärr gjordes det ändå, vilket berodde på ett missförstånd mellan arbetsledaren för arbetslaget och oss. Det ledde olyckligtvis till att det blev för mycket taget där ute på udden.”
Skärgårdsstiftelsen har för närvarande en pågående dialog med länsstyrelsen för en bedömning av hur frågan ska hanteras vidare.