Solen står högt på himlen och gräset är så grönt och frodigt som det bara kan vara i början av sommaren. Runt ett träbord framför en äng sitter 15 personer och dricker kaffe, samtidigt som de pratar, nickar, lyssnar och skrattar om vartannat.
Det är den sista lördagen i juni och jag befinner mig på Sladdstyckets hembygdsgård i Kapellskär utanför Norrtälje. Idag är det kurs i lieslåtter, ett arrangemang som för tredje året i rad anordnas av Båt & Byggnadsvård i Roslagen. Under morgonen har deltagarna fått lära sig den teoretiska biten i hur man arbetar med lie. Hur ser lien ut? Varför ska man använda den? Vilka tekniker finns? Frågorna är många, men kursledaren Jonas Hedlund har svaren på de flesta.
– Det finns två saker som är viktigast att tänka på. Det första är att lien måste vara väl slipad, den ska vara rakbladsvass. Sedan måste man ha rätt teknik, annars blir det tungt för kroppen och man får dåliga resultat, säger Jonas Hedlund.
När kaffet är uppdrucket går kursdeltagarna tillbaka ut på ängen. Under förmiddagen har deltagarna provat på att använda sina liar, men nu ska det arbetas på allvar. Det slagna gräset lägger deltagarna på den egengjorda hässjan. Där ska gräset ligga och torka ett par veckor, innan det slutligen blir till hö.
Att slå en äng med lie är bra av flera anledningar. Den kanske största fördelen av den traditionella jordbruksmetoden är främjandet av biologiskt mångfald. Genom att slå ängen tar man bort invasiva växtarter, och skapar möjligheter för de näringsrika blommorna att kunna växa upp. I den miljön trivs bin, fjärilar och andra djurarter som har en positiv påverkan på klimatet.
– När man pratar om klimatet är det ofta saker man ska låta bli att göra, såsom att flyga eller köra bil. Lieslåtter är istället något som faktiskt är bra att göra, och där man snabbt ser positiva resultat. Man kan till exempel prova hemma på sin tomt, eller medverka på slåtterdagar som arrangeras av hembygdsgårdar och kommuner, säger Jonas Hedlund.
Jonas vill också slå ett slag för andra positiva aspekter som lieslåtter för med sig.
– Det är bra motion, du slipper springa till gymmet. Dessutom är det socialt, man kan gå ihop ett par stycken och göra det till en rolig grej, säger Jonas Hedlund.
En av deltagarna på kursen heter Sofia Henriksson. Hon har tidigare bara provat på att slå med lie, men känner sig efter dagens kurs långt säkrare än innan.
– Det är inte särskilt ansträngande om man bara hittar rätt teknik. Jag är förvånad över hur enkelt det går, säger Sofia Henriksson och fortsätter.
– Jag och min man har köpt ett torp här ute, men ängarna är helt igenväxta. Nu vill vi restaurera ängarna, återskapa växtligheten och få blommorna att växa igen, säger Sofia.
För att lyckas med slåtter krävs en lie av bra kvalitet. Liar som tillverkades förr i tiden är generellt bättre än de som görs idag, och Jonas Hedlund menar att man inte ska förkasta gamla liar som kan hittas i stugor och torp.
– Även om de är gamla och rostiga går de att slipa upp, de är oftast av god kvalitet och kan vara guld värda, säger Jonas Hedlund.
Jonas tycker sig kunna se att lieslåtter fått större uppmärksamhet den senaste tiden, och han hoppas att intresset fortsätter att växa.
– Det finns en trend att gå tillbaka till det äkta och ursprungliga, i både hantverk och jordbruk. Det blir en motreaktion mot det storskaliga och industriella. Lieslåtter har ett stort kulturhistoriskt värde, och jag hoppas att kunskapen om hantverket kan föras vidare, säger Jonas Hedlund.