
Den fastighetsägare på Resarö som i höstas polisanmäldes för brott mot fornminneslagen har nu fortsatt köra byggtrafik på vägen som man byggt över en gammal vikingagrav.
– Jag har polisanmält det en gång till nu. De har varken lov av kommunen eller länsstyrelsen. Det är en förskräcklig väg över fornminnesmark, säger Ulf Riese på grannfastigheten.
Bygglovet avser en ekonomibyggnad som ska nyttjas som hobbysmedja nere vid vattnet på en fastighet på Resarö. I november förra året rapporterade Skärgården om att fastighetsägaren polisanmälts av länsstyrelsen för att han inte sökt tillstånd hos myndigheten för vägbygget på den plats där den är dragen. Dessutom är den dragen över fornminnesmark. Länsstyrelsens anmälan inkom den 12:e november och gäller misstanke om fornminnesbrott enligt kulturmiljölagens andra kapitel.
Grannarna har tidigare drivit en process mot fastighetsägaren gällande bygglovet av smedjan och vann i mark- och miljödomstolen, men förlorade i överdomstolen. Nu har fastighetsägaren börjat köra byggtrafik på vägen och även över grannens mark och grannen Ulf Riese beslöt sig för att kontakta polisen igen.
– Vi som bor här är rätt sura på bygget, säger Ulf Riese.
Enligt Vaxholms stad är byggvägar generellt inte bygglovspliktiga.
– Vi skulle inte ge bygglov för att anlägga en permanent utfart på platsen som nu används utan länsstyrelsens tillstånd. Det är länsstyrelsen som hanterar tillstånd rörande ingrepp i eller vid ett fornminne. I detta fall har man inte sökt något tillstånd vad jag förstår och det är där frågan ska hanteras, säger Alexander Wahlstedt, fastighetschef och tillförordnad stadsbyggnadschef på Vaxholms stad.
Ulf Rieses polisanmälan från den tredje juli betraktas som en komplettering till anmälan som inkom 12 november. Polisen har ännu inte hunnit hålla förhör med länsstyrelsen om anmälan som inkom i november.
– Men i och med att kompletteringen kommit in kan det bli mer prioriterat hos oss. Handläggaren kommer uppmärksammas så fort den kommer tillbaka från semestern. Det är väldigt mycket ärenden och semestertider nu, men det är en väldigt bra uppgift för oss att få till utredningen, säger Anna Bergquist, kriminalinspektör i artskydds- och kulturarvsbrottsgruppen på NOA.
Länsstyrelsen kan endast gå in under misstanke om pågående brott.
– Enligt kulturmiljölagen finns ingen paragraf om att vi ska förelägga om att någon ska sluta göra något. Däremot kan vi begära handräckning via kronofogden eller polisen vid ett misstänkt pågående brott där man fortsätter skada gravarna, säger Sofia Andersson, antikvarie vid länsstyrelsen i Stockholm.
Att köra på vägen är inte att betrakta som att fortsätta skada graven?
– Nej. De har schaktat bort en grav och den skadan är redan skedd. Vi kan inte stoppa trafiken i dagsläget om ingen inkommer med uppgifter som visar att man breddat vägen eller gjort saker på resterande del av gravfältet, om man exempelvis kör maskiner som gör nya skador, säger Sofia Andersson.
Skärgården har sökt fastighetsägaren.