Oppositionspolitiker från kommun och region bjöd i lördags in till öppet möte på Ingmarsö, i syfte att få örat mot rälsen gällande brännande skärgårdsfrågor. Till stor del kom mötet att handla om trafiken, men även skola, fiber och replipunkter var heta ämnen.
Ett trettiotal Ingmarsöbor hade tagit sig till bygdegården Lurkan i lördags för att få chans att prata skärgårdspolitik med kommunens och regionens socialdemokrater. På plats var Jens Sjöström, oppositionsregionråd med ansvar för trafikfrågor, Robert Johansson, oppositionsregionråd med ansvar för region- och tillväxtfrågor, Ann-Christine Furustrand, oppositionskommunalråd i Österåker och Mats Larsson, ordförande för Socialdemokraterna i Österåker.
Jens Sjöström inledde med att konstatera att även oppositionen tycker att den antagna skärgårdsstrategin i grund och botten är bra.
– Däremot behöver punkterna i den prioriteras, så att det viktigaste händer först, menade han.
När det kommer till större skärgårdsövergripande frågor som bostäder och replipunkter anser han att det behöver tas mer helhetsgrepp och snabbare steg framåt.
– Jag får intrycket av att det hela tiden är pilotverksamheter vi bedriver i skärgården, sa han.
Som exempel lyfte han det nyligen startade replipunktsprojektet som drivs av länsstyrelsen, där nu två replipunkter (Boda och Årsta) kommer att inventeras i ett första skede.
– Det kommer ta för lång tid om man ska ta enstaka i taget. Vi måste systematisera. Vi har satt som krav att regionen ska ta över replipunkterna. Det är vi som ska hålla i kollektivtrafiksystemet och därmed borde ha det övergripande ansvaret för att ge alla samma standard.
Mötet kom i övrigt till stor del att handla om kollektivtrafiken. Upphandlingar som resulterat i dålig synkning mellan buss- och båtförbindelser, ineffektiv färdtjänst och samverkan med fel parter var några av synpunkterna som lyftes av öborna.
– Lagen om offentlig upphandling fungerar för skruvar och muttrar, men inte för service, var en av åsikterna som hördes apropå de otal upphandlingar som lett till ohållbara villkor för anställda då priserna pressats.
– Om ni har insikt i dessa upphandling måste ni också kunna sätta ner foten och säga att det inte går att leverera till de priserna, var ett annat skarpt medskick till regionpolitikerna från publiken.
Kopplat till trafikfrågorna diskuterades även konceptet med “Ringarna på vattnet”, som utgår ifrån en trafikmodell där man ska kunna ta sig lättare mellan öarna och inte bara ut från Stockholms innerstad.
När det kom till kommunala frågor lyftes bland annat den nedlagda Ingmarsö skola.
– Vi är två behöriga lärare här på ön som skulle kunna täcka i stort sett alla ämnen, men vi får inte jobba med det vi kan. Jag får åka in till Täby för att jobba, sa öbon Therese Lövros, något som förvånade Ann-Christine Furustrand.
– Vi får höra att det inte finns behöriga lärare men där sitter ju du och är ett levande exempel. Bara det har gjort resan hit idag värt det för mig, sa hon.