
Jan Seling och Barbro Eriksson som driver Köpmanholms lanthandel har lämnat ett yttrande till länsstyrelsen angående införande av stoppförbud vid Köpmanholms färjeläge på Yxlan.
– Vi börjar med att rätta deras framställan, sedan kan vi ha en dialog, säger Jan Seling.
Färjerederiets rapporter om kraftigt ökade framkomlighetsproblem vid platsen har lett till en framställan från Trafikverket om införande av stoppförbud, vilket Skärgården tidgare rapporterat om.
Jan Seling pekar ut flera felaktiga uppgifter i framställan, bland annat att reservfärjeläget används vid högtrafik.
– Att vår verksamhet ändrat inriktning är också felaktigt. Den är identisk sedan 2001. Vi har ingen pubverksamhet men vi har skapat en möjlighet att ta ett glas vin eller öl till hamburgaren. De skriver att det springer berusade människor på hamnplan. Det är befängt.
En person i besättningen säger att reservläget används men oftast inte i trafik – däremot i ett nödläge.
– Det är mycket trafik, mer varor och fler transporter än förr. I allra högsta grad ett högsäsongsproblem.
Lanthandeln kallar det smutskastning, kan du förstå den bilden?
– Ja på ett sätt, för det är inte så lätt att ha med en myndighet att göra, men man kan faktiskt inte bygga ut sin verksamhet med hjälp av Trafikverkets markområde. De har kallt räknat med att få nyttja väg och markområde.
Har du själv sett berusade människor i körbanan?
– Nej. Det sköts på ett bra sätt. Det är just transporterna som jag ser som ett jätteproblem.
Har ni inom rederiet funderat på en lösning?
– Nej egentligen inte. Vi löser våra problem, inte deras. Bland annat genom att bygga ut färjelägena vilket de kringboende hindrat och överklagat. Hade vi fått göra det hade kanske hela terminalområdet sett annorlunda ut. Den utökade verksamheten är i sig en konsekvens. De skulle gjort en konsekvensanalys själva.
Redan förra sommaren beslutade länsstyrelsen om stoppförbud, vilket Jan Seling överklagade.
– Då fick Trafikverket bakläxa av länsstyrelsen. De har inte gjort en konsekvensanalys den här gången heller, säger han.
Trafikverket menar fortsatt att någon konsekvensanalys inte behövs:
– Som beslutande myndighet är det länsstyrelsen som har denna skyldighet, skriver Henning Grauers som handlägger ärendet hos Trafikverket, i ett mejl till tidningen.
Leveranserna har sett ungefär likadana ut i alla år – varför är de mer störande nu?
– Det är Färjerederiet som har larmat om den ansträngda situationen. Besättningen på Furusundsleden är våra kollegor och vi har ingen anledning att misstro dem, skriver Grauers.
Har ni belägg för påståendena om berusade personer och att det inte går att köra av/på färjan eller att bussen inte skulle kunna följa tidtabell?
– Besättningen på Furusundsleden är våra ögon och öron på platsen och vi har ingen anledning att tvivla på deras observationer, är Grauers kommentar.
– De misstror inte sina kollegor? Det är ett stort skämt. De har tagit bilder på glassbilen när han är i farten, och vill få det att se ut som att den är parkerad, kommenterar Jan Seling och fortsätter:
– De har gjort det enkelt för sig och skjutit över allt till länsstyrelsen. Konsekvensen blir att vi får stänga. Det är inte deras problem säger de. Det går inte att prata med Trafikverket.
– I avvaktan på länsstyrelsens avgörande har vi från rederiets sida inget mer att tillföra i frågan, skriver Färjerederiets säkerhetsspecialist Claes Tyrén i ett mejl till Skärgården.