Trots kritik från öbor så valde kommunledningen att ställa sig bakom planerna på en nationalpark i Nämdöskärgården, men flera partier ville utreda förslaget vidare.
Arbetet med att skapa en nationalpark i Nämdöskärgården har pågått under ett antal år. En nationalpark innebär att ett starkare skydd införs i området, men projektet har kritiserats av öbor i området som bland annat uttryckt en oro för ett ökat besökstryck. Många har även upplevt en avsaknad av dialog med myndigheterna och velat pausa projektet. I november förra året skickade Naturvårdsverket ut ett förslag på bildandet av en nationalpark i Nämdö skärgård till ett antal kommuner, myndigheter, föreningar och organisationer. Förra veckan var frågan uppe för beslut i kommunstyrelsen. Trots kritiken beslutade Värmdö kommun att lämna ett remissvar till Naturvårdsverket där man ställer sig bakom projektet. Det enda kommunen motsatte sig var att mark enligt förslaget ska exproprieras, något man istället menade skulle lösas på frivillig väg. Skärgårdspartiet föreslog under mötet att projektet skulle pausas.
– Folk i Nämdöskärgården känner sig överkörda. Det gjordes en omlandsanalys där man under ett år diskuterade detta och försökte få med sig medborgare, men ingenting av det finns med i kommunens remissvar. Oavsett vad man anser om nationalparken måste man få med sig lokalborna. Mitt förslag var att Naturvårdsverket ska bromsa upp det här, men det fick jag inte gehör för, säger Anders Gullander (SGP), vice ordförande i Skärgårdspartiet.
Moderaterna och Kristdemokraterna yrkade på en återremiss för att utreda de konsekvenser förslaget får på frilufts- och båtliv, frågor som kommunstyrelsens ordförande Carl Kangas (S) menar kommer senare i processen.
– Vad gäller föreskrifter och skötselplaner är det föremål för en kommande remissrunda då det finns möjligheter att ha synpunkter på dem. En återremiss hade inneburit att vi inte hinner skicka remissyttrandet i tid.
Enligt Naturvårdsverkets förslag ska en besöksentré skapas på Bullerö.
– Vi framhåller i vårt svar att Naturvårdsverket gärna får möjliggöra fler besöksentréer till nationalparken. Kommunen kommer att fortsätta trycka på i den frågan, säger Carl Kangas.