Efter de två polisinsatserna mot S/S Norrskär förra helgen polisanmäls nu rederiet TRSM för falsklarm och hemfridsbrott.
– Jag har under mina 45 år i branschen aldrig varit med om något liknande.
Det var förra fredagskvällen som 12 poliser larmades till S/S Norrskär för att, enligt anmälaren, avhysa obehöriga personer från fartyget. Razzian var resultatlös och har skapat stor oro bland de ombordanställda. Enligt personer ombord var polisens insatsledare på plats själv kritisk till att det överhuvudtaget rörde sig om ett polisärende, utan menade att det var en intern sak för rederiledningen att hantera. En av de två polisbussar som kallats till platsen ska ha åkt därifrån, kort efter ankomst, när detta konstaterats.
Den som tillkallar polis i onödan kan dömas för brott. Mats Eriksson på Stockholmspolisen säger:
– Är det en allvarlig sak man hävdar, som polisen avsätter många resurser till och som sedan inte visar sig ha någon grund, så kan man bli föremål för en motanmälan.
Just en sådan polisanmälan har nu lämnats mot rederiet, på inrådan av polisen själva. Målsägare i anmälan är staten.
En person ur rederiledningen som var ombord under razzian anmäls även för hemfridsbrott av SEKO. Personen ska, enligt anmälan, olovligen ha tagit sig in i en av besättningens hytter och där ha visiterat utrymmet och rivit ner en personlig dekal. Detta ska ha skett i samband med polistillslaget, men efter att polisen lämnat fartyget.
– Polisanmälan är en kraftig markering mot TRSM att det inte är några dunungar de jobbar med. Jag har varit i den här branschen i 45 år och aldrig varit med om något liknande förut, säger Kenneth Österlund, ordförande i Seko Sjöfolks klubbstyrelse.
Strax efter razzian sa TRSM:s vd Anette Schilde till tidningen att hon inte visste vad som föranlett kontrollen på lördagmorgonen, då polisen mottog ett tips om misstänkt onykterhet hos befälhavaren. Skärgården har dock fått bekräftat att larmen till polisen kom från Anette Schilde själv.
Flera ur personalen ombord på såväl S/S Norrskär som på övriga Waxholmsbåtar har blivit skärrade av det som inträffat, och är i dag rädda för att gå till jobbet.
Anette Schilde avböjer att kommentera uppgifterna.
Fakta/ Så säger lagen:
Brottsbalken 16 kap.
15 § Den som genom oriktig uppgift att det föreligger fara för en eller flera människors liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av egendom föranleder onödig säkerhetsåtgärd, döms för falskt larm till böter eller fängelse i högst ett år.
Den som genom missbruk av larm, nödsignal eller annan liknande anordning föranleder onödig utryckning av Polismyndigheten, kommunal organisation för räddningstjänst, ambulans, militär, sjöräddning eller annat organ för allmän bevakningstjänst, döms för missbruk av larmanordning till böter eller fängelse i högst sex månader. Lag (2014:615).