Minst 3 tjänster riskerar försvinna för Vaxholms vårdcentral i och med nästa års avtal med landstinget. Det innebär 1,2 miljoner kronor mindre i kassan och nu drar ledningen igång en protestaktion mot landstingets låga ersättningar.
När det nya avtalet från landstingsförvaltningen nyligen landade på bordet hos privata Vaxholms Vårdcentral, besannades verksamhetschef Nils-Olov Sandbergs farhågor. Avtalet innebär inte någon som helst uppräkning från tidigare år, utan tvärtom en reell minskning.
Vårdcentralen knoppades av och blev privat år 2008. I princip all personal följde med, varav de flesta även köpte in sig i det nya bolaget. Men hittills har personalstyrkan minskat varje år, då verksamheten tvingats anpassa sig till landstingets avtal. Personal som har gått i pension eller slutat har inte ersatts. Samtidigt har arbetstempot ökat för att upprätthålla kraven, och lönerna hållits på ett minimum.
– Nu går det inte längre. Det finns inte en sportslig chans att vi utan att gå minus rejält skulle kunna uppfylla kraven, säger Nils-Olov Sandberg.
Enligt honom krävs att personal avskedas för att täcka förlusten på nästan 2 miljoner kronor. Ett av problemen för Vaxholms vårdcentral är det nya index för vårdbehov som landstinget baserar fördelning av ersättning på. Det innebär att kommuner med så kallade ”vårdtunga” befolkningar får ett tillskott. Medan de med lätta vårdbehov, dit Vaxholm hör, får mindre än tidigare.
– Samtidigt har vi en befolkning som gärna söker till vårdcentralen, säger Nils-Olov Sandberg.
Lönerna ligger under kollektivavtalet, vilket har funkat menar Nils-Olov Sandberg, för en del som brinner för verksamheten. Men många har också slutat på grund av för hög arbetsbelastning och för låg lön:
– Med indexberäknad ersättning kommer vi för lågt under. Så pass att vi troligen tvingas göra oss av med tre till fyra heltider, säger han.
Samtidigt som resurserna minskar ökar kraven och förväntningarna från politikerna, förvaltningen, sjukhusen och befolkningen menar Nils-Olov Sandberg som hade väntat sig reaktioner från primärvården, men:
– Det förvånar mig om hela primärvårdskollektivet tyst kommer att acceptera detta. Det nya avtalet innebär stora förändringar för många vårdcentraler, säger han.
Skulle Vaxholms vårdcentral neka avtalet så sägs det upp, varvid nuvarande avtal löper ut 2016. Vaxholms vårdcentral kommer att acceptera avtalet.
– Vi har inte fått med oss de andra vårdcentralerna. Då är det bättre att acceptera avtalet, försöka få med sig de fackliga organisationerna och få politikerna att inse vad det är som händer, säger Nils-Olov Sandberg.
Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink, (L), säger att de låga ersättningarna till vårdcentralerna ska ses över, men tillägger:
– Vi förändrar primärvårdens ersättningar för att mer resurser ska gå till de patienter som har störst vårdbehov. Alla vårdcentraler och husläkarmottagningar kan påverka ersättningen beroende på vilka patienter man har och vilka besök som görs.