
Hur mycket kan egentligen turistbyråerna om skärgården, och vad rekommenderar de? Skärgårdens reporter agerade ovetande turist och ringde runt till ett antal byråer och frågade vad de rekommenderar. Svaren varierade.
Med ett undantag rekommenderar samtliga turistbyråer ett besök i skärgården. De tipsar främst om de stora öarna och hur man tar sig dit, men generellt verkar kunskapen om olika arrangemang och vad som händer på öarna relativt låg.
En del är lättare att komma i kontakt med än andra. På sjunde försöket under två dagar svarar äntligen någon på turistbyrån i Åkersberga, Österåkers kommun. Av personen ifråga får jag dock väldigt konkreta förslag om dennes favorit-ö Finnhamn:
– Den ön tycker jag jättemysig. Du kan strosa omkring, det finns ett lantbruk där du kan handla ekologiskt, du kan hyra båt och åka ut och fiska och bo på vandrarhemmet. Dessutom har de en fin restaurang som är väldigt mysig.
När det gäller evenemang är kunskapen dock lägre. Men i augusti kommer kungliga operan till Ljusterö, får jag veta.
På Vaxholms turistbyrå får jag främst tips om vad man kan göra på Vaxön, men blir även rekommenderad ett dagsbesök på Grinda. Eller en tur med Norrskär eller Storskär. Även i Norrtälje har man svårt att komma på saker att göra ute på öarna:
– Ja, det är ju mest en naturupplevelse, att man tar sig ut och promenerar omkring lite grann.
På Dalarö turistbyrå tycker man att frågan om de rekommenderar ett besök i skärgården är lite konstig. ”Ni ska känna för det själva”, lyder svaret.
I Haninge finns det en turistbyrå på både Dalarö och Utö, men den på Dalarö är störst. Personen som svarar där har bäst koll på just Dalarö och hänvisar till de så kallade informationspunkterna på öarna för mer konkreta tips. Men generellt får jag tips om Utö – även om personen aldrig har varit där själv.
– Det finns en bra restaurang och bad om det är fint väder och lite gruvgrejer.
På Nynäshamns turistbyrå rekommenderar man Nåttarös fina stränder.
– Och om du tar dig upp till Ålö och sedan vidare till Utö finns det turer bland gamla gruvor där de bröt koppar, tror jag… Och sedan finns det också gamla stugor och väderkvarnar att titta på.
Även Öja och den guidade turen i Landsortsartilleriet rekommenderas. När jag frågar om evenemang blir jag tipsad om den internationella fyrdagen.
De flesta blir lite tveksamma när jag frågar vad som finns att göra med barn. Nynäshamn rekommenderar Öja och Landsortsartilleriet. Dalarö tipsar om bad på Utö. Vaxholm och Österåker rekommenderar båda Vaxholms kastell eller saker på fastlandet, men Österåker lägger även till Siaröfortet och balettföreställningen Marmelad på Ljusterö – dock utan att berätta mer om vad det är. Informatören i Norrtälje säger dock:
– Ja, det händer väl inte så jättemycket…
Sedan tipsar personen dock om Blidösundsbolagets guidade turer om Saltkråkan till Norröra. När jag säger att barnen är fyra och sex år och undrar om den jag pratar med skulle rekommendera en skärgårdstur med dem får jag svaret:
– I den där åldern vill de väl ha lite mer hands on-underhållning, eller hur? Kanske att de är lite små, just eftersom det är så mycket naturupplevelse.
Och så var det Värmdö. Som inte verkar ha en turistbyrå. På kommunens hemsida hänvisas den som söker turistinformation till visitvarmdo.se. När jag ringer kommunens växel bekräftar personen som svarar att information finns där.
Men hur ska man göra om man inte har tillgång till internet?
– Ja… jag ska kolla med min kollega, ett ögonblick, svarar växeltelefonisten och återkommer:
– Nej, min kollega var lika frågande som jag var. Den biten behöver vi utveckla.
Läs även Destinationsutvecklare ger informatörerna underkänt
Fakta/Skärgårdens turistbyråer
• Både Österåker och Norrtäljes kommun betalar bolaget Visit Roslagen för att sköta turistservicen, bland annat turistbyråer, hemsida, bokningssystem, utbildningar och broschyrer.
• Nynäshamns kommun driver sin turistbyrå i egen regi, verksamheten ligger under miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.
• Även Vaxholms stad driver turistbyrån i egen regi, sedan de sa upp avtalet med Visit Roslagen förra sommaren.
• Haninge kommun har upphandlat tjänsterna för turistbyråerna på Dalarö och Utö, som alltså drivs i privat regi. Dessutom har de så kallade informationspunkter på flera andra ställen som erbjuder lokal information.
• Värmdö kommun har ingen fysisk turistbyrå utan hänvisar till deras turistwebb. Det finns även information om Värmdö hos ett 50-tal aktörer genom Värd i Värmdö – ett koncept som nu alla skärgårdskommuner arbetar med att utveckla.