
Arbetet med tillägget till översiktsplan som berör kust och skärgård i Österåkers kommun fortsätter. Nu är planen på granskning fram till den 17 mars, och allmänheten kan komma med synpunkter på förslaget.
Arbetet med det tematiska tillägget till översiktsplan för kust och skärgård i Österåkers kommun (TÖP) inleddes redan 2017.
Ett förslag togs fram som var på samråd under våren 2021. Det har nu arbetats om efter de synpunkter som kom in.
– Det är ett brett spektrum av nyanser som ändrats, men huvudstrategin är densamma. Nämligen att vi fokuserar utvecklingen till lokala knutpunkter och kärnöar och den replipunkt vi har i Åsättra. Det är där det mesta kommer hända när det gäller service och bebyggelse, säger Krister Sernbo, strategisk planeringschef på Österåkers kommun.
En stor del av planen handlar om kommunikationer och transporter.
– Där har kommunen begränsad rådighet, men vi försöker få till bättre och nyare bryggor där vi har någon form av inflytande. I Åsättra och på Ingmarsö jobbar vi tillsammans med de markägare som finns, däremot har vi egna möjligheter på kommunens mark i anslutning till Åkersberga och Österskär som vi ska undersöka. Det är en viktig del av arbetet som vi kommit längre med.
Samtidigt som kommunen planerar trafikknutpunkter pågår regionens sjötrafikupphandling, som kommer att styra framtidens skärgårdstrafik.
– Vi är tvungna att synka med den, och vi är inte helt nöjda med de möjligheter som regionen erbjuder. Vi skulle vilja ha tätare trafik till de bryggor vi har och gärna Waxholmsbåtstrafik mellan Ljusterö och Åkersberga. Det har vi inte kunnat få några löften kring, men om vi kan få till stånd en egen brygga in till Åkersberga så har vi märkt att det finns ett intresse av att driva sådan trafik bland marknadens aktörer.
Allmänheten kan komma med synpunkter på förslaget fram till den 17 mars via kommunens webb. Därefter ska en reviderad plan antas av kommunfullmäktige, förhoppningsvis innan sommaren.
– Arbetet har ju pågått sedan 2017 och det har varit en rejäl resa för kommunen, där vi fått sätta oss in i skärgårdsfrågorna och knåda fram strategier tillsammans med de som bor och verkar i skärgården. Oavsett om det blir något dokument eller inte, tror jag att den stora effekten är att vi pratat med varandra under många år och fått en förståelse för villkoren av att vara skärgårdsbo, säger Krister Sernbo.
Stefan Ljungberg, Ingmarsöbo och entreprenör som länge engagerat sig inom sjöfartsfrågor, har varit delaktig i arbetet.
– Det behövs en större medvetenhet inom kommunen om att verksamheten i skärgården numera pågår året runt. Alla måste förstå vilken förändring det blivit och vad det innebär för sjötrafiken, säger han.
Stefan Ljungberg tycker att arbetet med TÖP:en är bra och man varit duktig på att hämta in kunskap och synpunkter från skärgårdsbefolkningen. Men det finns också fällor, anser han, eftersom arbetet pågått länge och fortskrider långsamt.
– En risk är att man kanske inte hinner med i den snabba samhällsutvecklingen bland annat när det gäller ny teknik som till exempel hydrogen. Där kommer Ljusterö att hamna i fokus framöver som hydrogendepå och en båt är redan under produktion.